Borsada Hisse Geri Alımı Nedir?

 

Dünya da çok yaygın olarak görülen hisse geri alımı, ülkemizde 2009 yılında SPK’nın yaptığı bazı düzenlemeler ile şirketler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun 6102 sayılı maddesine göre, şirketlere esas veya çıkarılmış sermayesinin %10’una kadar hisse geri satın alması, imkanı verilmiştir.

Şirketlerin yönetim kurullarında alınan karar neticesinde, ortaklara verilen payları gösteren hisse senedinin, şirket tarafından ücreti ödenerek satın alınmasına hisse geri alımı (buyback) denir.

Şirketler Nereden Ve Neden Hisse Geri Alımı Yapar?

Şirketler hisse satımı ve geri alımını borsa üzerinden gerçekleştirir. Hisse geri alımının birçok nedeni vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Hisse Senedinin Fiyatı

Bir şirketin durumunu en iyi bilen, o şirketin yönetimidir. Hisse fiyatının, gerçek değerinin altında işlem görmesi halinde, şirket geri alım yaparak fiyatın istediği seviyeye çekilmesini sağlayabilir.

Volatilite (Oynaklık)

Fiyatlardaki dalgalanmaların (özellikle sert düşüşler ve aşağı yönlü fiyat hareketleri) önüne geçmek için geri alım yapılabilir.

Güven Ve Prestij

Şirketler, hissesinin arkasında olduğunu göstermek isterler. Yerli ve yabancı yatırımcıya güven sağlayıp, prestij kaybının önüne geçmek amaçlı geri alım yapabilirler.

Yatırım Kanallarının Azalması Ve Şirket Kontrolü

Yatırım kanallarının azalması ve şirket yönetiminin istenmeyen rakiplerin kontrolüne geçmesini önlemek amacı ile birikmiş olan nakdi, geri alım yapmak için kullanabilirler.

Temettü Ve Vergisel Nedenler

Şirketlerin bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kardan, ortaklarına dağıttığı kar payına temettü denir. Temettü ödemesi vergiye tabidir. Vergi avantajı sağlaması nedeni ile şirketler geri alım yapabilir.

Hisse Geri Alımının Fiyat Üzerindeki Etkisi

Yatırım tavsiyesi olmamak ile beraber geri alım, fiyatları olumlu yönde etkileyebilir.

Hisse Geri Alımı Nerede Açıklanır?

Şirketler, alınan tüm yönetim kurulu kararlarını Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirmek zorundadır. 2021 yılında Koç Holding, Arçelik gibi birçok şirket geri alım programını, KAP’ a yaptığı açıklama ile bildirmiştir.

Sonuç olarak şirketler, çeşitli nedenler ile hisse geri alımı yapmaktadır. Sosyal medya üzerinden oluşturulan algılar ile hareket edilmemelidir. İlgilenilen şirketin finansal yapısını incelenmeli, hisse geri alımının neden yapıldığı anlamaya çalışılmalıdır.

Finansal okuryazarlık eğitimi veren kuruluşlardan eğitim alınmalı ve yatırım yapmadan önce aracı kurumlardan gerekli danışmanlık hizmeti alınmalıdır.

 Görsel Pixabay

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال