Geleceğin SASAsı Gene SASA Olabilir Mi?



Merhaba, 

Twitter üstatlarını, hüstatlarını ve küçük yatırımcılarını takip ediyorum. Herkes yeni bir SASA bulma gayesinde arıyor, tarıyor, fikir sunuyor. Peki ya boşuna arıyorsak, geleceğin SASA'sı gene SASA ise?

Sizlere bu yazımda neden SASA'nın geçmiştekine benzer performans yaşayabileceğini düşündüğümü anlatacağım. Sonuna kadar okumanız faydanıza olacaktır, benzer yazıların gelmesi için yorum yapmayı ve Temettüzade'yi tarayıcınızın sık kullanılanlarına eklemeyi unutmayın. 

Fikirlerimi anlatmaya başlamadan önce yasal uyarıyı tekrar paylaşmakta ikimiz için de fayda var. Bu siteye paylaşılan içerikler yazarların kişisel fikirleridir, asla yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım ve portföy danışmanlığı SPK ve diğer mevzuat kuralları gereği lisanslı kuruluşlar tarafından verilebilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Öncelikle şirketimizi ve patronu tanıyalım.

SASA Ne İş Yapıyor?

Polyester üretimi yapan şirket 1966 yılında Sabancı ailesi tarafından Adana'da kuruldu. Uzun yıllar H.Ö. Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösterdikten sonra 2015 yılında Dinarsu ve Merinos gibi markaları bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding tarafından satın alındı, halen faaliyetlerini Erdemoğlu çatısı altında sürdürüyor. Bugün itibari ile şirketin %85,34'ü Erdemoğlu Holding bünyesinde, kalan kısmı ise halka açık şekilde işlem görüyor. 

ORTAK

PAY ORANI (%)

 

ERDEMOĞLU HOLDİNG

62.80

TOPLAM
85.34

MERİNOS HALI

14.73

DİNARSU İMALAT

7.81

DİĞER (HALKA AÇIK)

14.66

14.66

Ortaklık Yapısı Tablosu: Kaynak SASA web sitesi, ortaklık yapısı

Günümüzde tekstil, otomotiv ve elektronik sektörlerinde üretimin olmazsa olmazı olan polyester üretimi yapan şirket özel polyester polimerler, elyaf ve filament iplik alanında Türkiye'de birinci, dünyada da önde gelen üreticiler arasında yer alıyor. Şirketin ürünleri otomotiv, tekstil, hijyen, ambalaj ve muhtelif sanayi sektöründe kullanılıyor. 1 Ocak 2022 - 31 Mart 2022 döneminde satış gelirlerinin yaklaşık % 76’sı USD, % 23’ü Euro ve % 1’i ise TL satışlardan oluşuyor. Tüm satışların %99'u döviz cinsinden yapıldığı için SASA'nın döviz dalgalanmalarından çok fazla etkilenmesini beklemiyorum.

Şirketin ana misyonuna gelirsek yaptığı yatırımlar sonucunda 2030 yılına gelindiğinde ülkemizi Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük polyester tedarikçisi haline getirmek. 

Ya Patron Etkisi?


Yönetim kurulu başkanı İbrahim Erdemoğlu vakti zamanında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde bir söyleşiye konuk olmuş, izlemenizi öneririm. İzleyecek zamanı olmayanlar için ise kısaca bahsetmem gerekirse aile sıfırdan başlayarak bugüne gelmiş. Patron üniversitede çalışırken babasının ürettiği halı ve kilimleri sırtında taşıyıp satarak harçlığını çıkartmış, sektörün en altında da en üstünde de çalışmış bir isim. İş ahlakı, planlama ve yöneticilik vasıfları açısından değerlendirmek gerekirse 10 üzerinden 10 puan vermek gerektiğini düşünüyorum. 2021 yılında Forbes Dergisi tarafından yayınlanan en zenginler listesinde Türkiye'de 7. dünyada ise 1580. sırada yer alıyor. 

Ben sokaktaki her hangi bir insandan farklı değilim. Kimseden ne üstünüm, ne de zengin. Çocuklarımı da böyle yetiştiriyorum. Önce insan olmalılar, her şey gelip geçici. İbrahim Erdemoğlu


SASA Yatırımcı Sunumundan Akılda Kalması Gerekenler

Şirketin yatırımcı sunumunda dikkatimi çeken iki husus var;

  • 2030'a kadar küresel piyasanın ortalama yıllık %5 civarında büyümesi beklenirken, COVID19 sonrası dönemde kalıcı büyüme dinamiklerinin etkisiyle Türkiye polyester pazarının %10 oranında büyüyeceği öngörülmektedir. 
  • Şirket 2018 yılında 350.000 ton üretim yapmakta iken 2021 yılında üretimini 1.365.000 tona çıkarmış ve her yıl artmaya devam ediyor. 

Yani kıssadan hisse şirketin satışları ve esas faaliyet karı her sene artmaya devam edecek, hatta bölgesel olarak tekel konumuna gelebilir. Üstelik satışlarını döviz bazlı yapması olası kur dalgalanmalarından olumsuz etkilenme ihtimalini azaltıyor.

SASA'nın 2030 Hedefleri

Önceki yıllarda 13 milyar USD yatırım yapmayı hedefleyen şirket bu sene yaptığı açıklamalarda bu hedefi 20 milyar USD'ye çıkarttı. Şirket bu hedefleri tamamladığında yıllık 30 milyar USD ciro yapmayı hedefliyor. 

Yumurtalık’taki projemizde hayata geçince, 2030 yılında tüm yatırımlarımızı gerçekleştirmiş ve yaklaşık yıllık 30 milyar dolar civarında ciroya sahip bir dünya şirketi olacağız. Dr. Mehmet Şeker, SASA yönetim kurulu üyesi


Ekonomiye Yön Verenler isimli televizyon programına katılan yönetim kurulu üyesi Dr. Mehmet Şeker'in SASA'nın beklentileri konusunda anlattıklarını duymak da yararınıza olacaktır.

SASA İçin Gelecek Beklentilerim Neler?

Şimdi gelelim hesaplama işlemlerine. Şirketin hali hazırda 2.240.000.000 adet hisse senedi bulunuyor. 2030 yılı hedefleri 30.000.000.000 USD ciro yapılması. 

Şirketin 2030 yılında tüm borçlarını ödemiş olduğunu ve hedefledikleri ciroya ulaştıklarını, 

  • Cironun %20'sinin kar olarak kaldığını varsayarsak 6.000.000.000 USD kar kalıyor, bunu da hisse senedi sayısına bölersek hisse başı yaklaşık 2,678 USD kar kalıyor. Ayrıca şirketin 10 F/K ile işlem gördüğünü düşünürsek 26,78 USD fiyattan işlem görebilir.
  • Cironun %30'unun kar olarak kaldığını varsayarsak 9.000.000.000 USD kar kalıyor, bunu da hisse senedi sayısına bölersek hisse başı yaklaşık 4,017 USD kar kalıyor. Ayrıca şirketin 10 F/K ile işlem gördüğünü düşünürsek 40,17 USD fiyattan işlem görebilir.

SASA kar dağıtım politikasına bakacak olursak "Genel Kurul’da alınan karar doğrultusunda dağıtılacak kar payı miktarının belirlenmesi esası benimsenmiş olmakla beraber; kar dağıtımında pay sahiplerine dağıtılabilir karın %50’si oranında nakit kar payı dağıtılması prensip olarak benimsenmiştir." şeklinde belirtiliyor. 

Eğer şirket politikasında bir değişiklik olmaz, borçlarını kapatmış olur ve bedelli / bedelsiz bölünme yaşamazsa 2030 yılında 

  • Hisse başına 2,678 USD kazandığı senaryoda pay başına 1,339 USD temettü dağıtması beklenebilir. 
  • Hisse başına 4,017 USD kazandığı senaryoda pay başına 2,008 USD temettü dağıtması beklenebilir. 

    Eğer bedelli veya bedelsiz bölünme yaşanması durumunda katılırsanız hisse senedi sayınız artsa da elinize geçen toplam temettü miktarında bir değişim yaşamayacaksınız. 

    Bölünme olmadığını varsayarsak günümüzdeki dağılıma göre aylık 100 lot düzenli alım yaparak 100x12x8=9600 lot SASA hissesi biriktirebilir, asgari ücretin 300 USD olduğunu varsayarsak 
    • %20 kar kalan senaryoda yıllık 32, aylık 2.66 asgari ücret,
    • %30 kar kalan senaryoda ise yıllık  64, aylık ise 5,35 asgari ücret temettü geliriniz olabilir.

    Son söz olarak bu makalede geçenlerin kendi görüşlerim olduğunu, asla ve asla yatırım veya al-tut-sat tavsiyesi olmadığını tekrar belirtmek istiyorum. Bir şirketin hisse senedini alırken kendi araştırmalarınızı yapmayı, kendi kararlarınızı almanızı öneririm. Kalın sağlıcakla. 

    Yorum Gönder

    Daha yeni Daha eski

    نموذج الاتصال