Endekse Paralel Getiri Ne Anlama Gelir?

Endekse paralel getiri hedeflenen getiri ve piyasa getirisi arasındaki +7-%10’luk bant içinde kalmakta olan hisselere verilen öneridir. Şirketler ve analistleri gelişmelerle doğru orantılı olarak değerlendirme yapıp gerekli anlarda da hislerle ilgili tavsiye verebilirler. Tabi ki bu değişiklik gösterebileceğinden incelemeler sırasında tavsiye değişikliği de olabilmektedir. Ayrıca bazı hisselerin hedef getirisi de fiyatlanmalarla birlikte değişmektedir. Fiyatlardaki dalgalanmalar tahminlerin dışına çıkabilmektedir. Bu durumda analist bazen tavsiyesini değiştirmeyedebilir. Endekse paralel getiri de hareketlenmelere göre tavsiye edilmektedir.

Bu konulardaki tavsiye, yatırımlarla ilgili bilgi ve yorumlar yatırım danışmanlığının kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı genel olarak şirketlerin ya da kişilerin riskleri veya getiri tercihlerini dikkate almakla kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu yüzden de sadece belirli bilgilerle değerlendirme yapmak ya da yatırım tavsiyesinde bulunmak istenen sonuç için yeterli olmayabilir.

Görsel Pixabay
Borsa performansını izlemek için oluşturulmakta olan endeksler borsaların en çok işlem gören enstrümanları arasındadır. Endekslerle işlem yapmak kişiye avantaj sağlamakta ve bu sayede de yatırımını şekillendirmektedir. Tabi ki bunun için püf noktaları ve detayları bilmekte fayda vardır.

Endeks Nedir?

Borsada işlem görmekte olan yatırım araçlarının belirli zamanlarda fiyatlarında, maliyetlerinde, satış performanslarında oluşan değişimleri göstermektedir. Oransal değişimi gösteren göstergelerdir. Endeksleri iyi kullanmak ve değişiklikleri kontrol etmek için endeks nedir? Sorusunun yanıtını iyi almak önemlidir. Piyasaların içinde yer almakta olan iki yüze yakın olan borsada onlarca endeks vardır. Yatırımcılarda bu endeksleri alabilir ve satabilirler.

Endeks denildiği zaman ilk olarak hisse senedi endeksleri düşünülse de birçok çeşit vardır. Tahvil bono, döviz, dolar, Euro gibi birçok para birimi için de endeks hesaplamaları yapılmaktadır. Bu hesaplamalarla da endekse paralel getiri konularında tavsiyeler ortaya çıkabilmektedir. Endekslerin hepsi endeksi oluşturmakta olan yatırım aracının maliyetini, performansını, satış değerini ortaya çıkarır.

Önemli Endeksler Nelerdir?

Yerel piyasa için borsa İstanbul’da işlem görmekte olan BİST100 endeksini önemli olarak örnek vermek mümkündür. Borsa İstanbul bünyesindeki BIST 50, BIST 30, BIST hizmet, BIST Bankacılık gibi endekslerde vardır. Buna ek olarak tahvil, bono endeksleri de DIBS olarak mevcuttur. Dünya piyasaları açısından yatırımcılar tarafından takip edilmekte olan önemli endeksler nelerdir?

FTSE 100 Endeksi Dünyanın dördüncü büyük borsasında yani Londra’da işlem görmektedir. New York Borsası Endeksleri Dünyanın en büyük borsalarından olan Menkul Kıymetler Borsası bünyesinde birçok endeks yer alır. Bunlar Dow Jones Endeksi, Nasdaq Endeksi, Nikkei 225 Endeksi gibi endekslerdir.

Endekslerde İşlem Avantajları Nelerdir?

Endeksler yatırım araçlarının performansını gösterdiği gibi işlem gördükleri borsanın da yönünü izlemek için önemlidir. Trendin yönünü analiz etmek analistler ve ekonomist olanlar tarafından izlenmektedir. Hem yerel piyasalar hem de yurtdışı borsa endeksleri özenle izlenmektedir. Endekslerde işlem avantajları arasında bir de yatırımın ne yönde olması gerektiği hakkında bilgi vermektedir. Borsadaki endekslerin performansını alınması ve satılması da yatırımcılar için endeksleri önemli yatırım araçları kategorisine taşır.

Birçok yatırımcı da hisse senetlerinin performansının izlenmesi için hacmin en fazla ve mali yapısının güçlü olduğu ve yatırımcıların en çok takip ettiği endekslerle işlem yapmayı daha avantajlı bulurlar. Bu da endeksin performansını değil de borsa eğiliminin takip edilerek gelir elde etmeye çalışmak demektir. Hem daha kolaydır hem de hisse senetlerinin yüzdesel değişimlerine nazaran daha istikrarlı fiyat hareketleri vermektedir. Endekse paralel getiri için de en uygun yolun izlenmesi gerekir ki bu da tavsiye açısından en doğrusunu gösterebilir.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال