Rusya Merkez Bankası, Enflasyonun Düşüşe Geçtiğini Söyleyerek Faiz Oranını Yüzde Sekize Düşürdü

Rusya Merkez Bankası


Rusya Merkez Bankası, faiz oranını Ukrayna Savaşı başlamadan önceki seviyelerine indirdikten yaklaşık bir ay sonra 1.5 puan daha düşürdü. Yapılan açıklamalarda tüketici talebi düştükçe enflasyonun kısmen gevşemeye devam etmesinin beklendiği söylendi.

Dün Rusya Merkez Bankası, faiz oranını 1,5 puan düşürerek %8'e indirirken enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde düşerek 2021 ilkbaharı seviyelerine ulaştığını, ticari faaliyetlerdeki düşüşün Haziran ayında beklenenden daha yavaş gerçekleştiğini açıkladı. Ayrıca merkez bankası yaptığı açıklamada, Rus ekonomisi için dış gelişmeler zorlayıcı pozisyonunu koruduğunu ve ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde kısıtlamaya devam ettiğini belirtti.

Ukrayna'ya savaş açılması sonrasında Rus bankaları, vatandaşları ve şirketleri ile olan anlaşmaları kısıtlayan Batı yaptırımlarının ardından faiz oranı %20'ye kadar yükseltilmek zorunda kalınmıştı. Yaptırımlar ve Batılı şirketlerin Rusya'dan çıkışı küresel ekonomik izolasyona yol açarken, merkez bankasının sermayenin Rusya'dan çıkmasını engelleyici tedbirler alması ve ihracatçıları döviz kazançlarının çoğunu rubleye çevirmeye zorlaması para birimini ve finansal sistemi istikrara kavuşturmayı başardı.

USD/RUB kuru Tradingview

Dün 1 Amerikan Doları karşısında 58.8 seviyesinden işlem gören Rus Rublesi, Ukrayna'nın işgaline başlanması zamanında işlem gördüğü 78.8 seviyelerine göre 5 aylık süreçte %50'den daha fazla değer kazandı.

Banka, yıllık enflasyonun Mayıs ayındaki %17,1'e kıyasla Haziran ayında %15,9'a düştüğünü ve 15 Temmuz itibarıyla %15,5'e gerilediğini açıkladı. Merkez bankası başkanı Elvira Nabiullina enflasyondaki düşüş için “azalmış tüketici talebini” ve Rublenin döviz karşısında değer kazanmasını gösterdi. Banka, Rusya'da enflasyonun bu yıl %12-15'e, 2023'te %5-7'ye ve 2024'te %4'e düşmeye devam etmesini bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü, askeri operasyona bağlı yüksek enerji fiyatlarının tüketici fiyatlarını %8,6'ya yükseltmesiyle beklenenden yarım puanlık bir artış yaparken Rus hükümeti yaptığı başka bir açıklamada Yunanistan, Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Hırvatistan'ın da dostane olmayan ülkeler listesine eklendiğini bildirdi.

Ekonomistler, artan enerji geliri ve merkez bankasının döviz kuru gibi göstergeleri desteklemesine rağmen, Rusya'nın küresel izolasyonunun uzun vadeli etkisinin ekonomik durgunluğu derinleştireceğini ve halkının gelirlerini düşüreceğini düşünüyorlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال