Temettü Nedir?



Temettü, halka açık şirketlerin belirli bir dönem (genellikle mali yıl) içerisinde elde ettiği kazançlarının bir kısmını (dağıtılabilir karını) hissedarlarına dağıtmasıdır. Nakit ya da hisse senedi olarak ödeme yapılabilir. Şirketler dışında yatırım fonları da temettü dağıtabilir. Temettüler hisse başına ödenir, bu nedenle bir hissedar ne kadar fazla hisseye sahip olursa, o kadar fazla temettü alamaya hak kazanır. Burada belirtmem gerekiyor ki almaya hak kazandığınız brüt temettünün %10'u vergi olarak kesilerek size %90'ı net temettü olarak ödenir.

Bana zevk veren tek şey biliyor musun? Temettülerimin geldiğini görmek.  

John Davison Rockefeller

Temettüye hak kazanmak için ne yapılması gerekir?

Temettü dağıtımın yapılacağı iş gününden bir gün önce hesabınızda ilgili hisse senedinin bulunması temettü alabilmeniz için yeterlidir. Dağıtımın yapılacağı gün hisse senedinin fiyatı brüt temettü miktarı kadar düşer, iki iş günü sonra yatırım hesabınıza temettü aktarılır. Yani temettü alabilmek için 1 sene, 6 ay veya başka bir süre elinizde o hisse senedini tutmanıza gerek yok. 

Örnek vermek gerekirse, elinizde fiyatı 10 TL olan 1 TL temettü dağıtımı kararı alınmış bir hisse senedi bulunsun. Temettünün dağıtılacağı gün hisse senedi fiyatı güncellenerek 9 TL'ye düşer, dağıtılan temettüden %10 vergi kesilir, iki iş günü sonra banka hesabınıza 90 kuruş (0.90 TL) net temettü aktarımı olur. 

Temettü verimi nedir?

Temettü verimi, bir şirketin yıllık olarak hisse başına ödediği temettü miktarının mevcut hisse fiyatına yüzdesidir. Bir şirketin hisse fiyatı sürekli değiştiği için temettü getirisi de değişir. Bu, bir şirketin hissesinin değeri düşerse, temettü veriminin arttığı anlamına gelir. Bu nedenle, daha yüksek bir temettü verimi her zaman bir şirketin iyi durumda olduğunun göstergesi değildir.

Temettü Getiri Formülü = Hisse Başına Yıllık Ödenen Temettü / Hisse Fiyatı

Her şirket temettü dağıtıyor mu?

Ülkemizde her şirket temettü dağıtmaz, temettü dağıtımı yasal zorunluluk değildir. Hiçbir yasa şirketleri hissedarlarına temettü ödemesine zorlamaz. Genel olarak, daha yeni şirketler kârlarının çoğunu veya tamamını büyüme ve genişlemeye yeniden yatırma eğiliminde olduklarından, daha yaşlı, daha olgun şirketlerin temettü ödemesi daha yaygındır. Bir şirket temettü ödemeyi seçerse, aylık, üç aylık veya yıllık olarak dağıtılabilir, ülkemizde genellikle yılda bir ya da iki defa ödeme yapılmaktadır.

Ne sıklıkla temettü dağıtımı yapılıyor?

Temettüler belirli aralıklarla düzenli olarak ödenir (genellikle yılda bir veya iki defa). Hissedarlara ne sıklıkla ödeme yapılacağı her şirketin takdirine bağlıdır ve şirketler istedikleri zaman temettü ödemeye başlayabilir veya durdurabilir.

Her hisse senedi sahibi eşit temettü mü alıyor?

Kısaca cevabım hayır. Bazı şirketlerde imtiyazlı hisse senetleri bulunur, bu senetlere sahip kişiler çok yüksek oranda temettü alırken, adi hisse senetlerine sahip benim gibi sıradan yatırımcılar ise çok düşük veya hiç temettü almayabilir. Bireysel hisse senetlerine yatırım yapan günlük yatırımcılar genellikle adi hisse senetlerine sahiptir. Prensip meselesi gereği imtiyazlı hisse senedi barındıran şirketlere yatırım yapmıyorum. 

En iyi temettü hisseleri nelerdir?

Bu sorunun cevabını buradan yazmam Sermaye Piyasası Kurumu yönergelerine göre aykırı ve suç teşkil eden bir durum olsa da kendi kıyaslamanızı yapabilmeniz için bir yol göstereceğim. Geçen yıl keşfettiğim çok güzel bir internet sitesi var, temettuhisseleri.com üzerinden en yüksek temettü oranlarına sahip şirketleri görebilir, 5 ve 10 yıllık temettü verimlerini değerlendirebilirsiniz.

Temettü emekliliği veya yatırımcılığı nedir?

Temettü emekliliği veya yatırımı, düzenli gelirlerini desteklemek veya ana gelir kaynağıhaline getirmek için pasif bir gelir akışı oluşturmak isteyen kişiler arasında popüler olan bir yatırım stratejisidir. Düzenli gelir elde edebilmek için temettü geleneği bulunan şirketlere yatırım yapmayı içerir. Genellikle daha uzun vadeli bir stratejidir çünkü temettü yatırımcıları, düzenli ödemeler almaya devam etmek istiyorlarsa, sahip oldukları hisse senetlerini önemli süreler boyunca elinde bulundurmak zorundadır.

Kapak göreli Pixabay

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال