Borsa, emtia ve kripto para gibi gün içerisinde oldukça volatil hareket eden piyasalarda fiyatlarda gelişen büyük sıçramalar alım satım yapanlar için güzel karlar bırakabilir.
Teknik analizde gap ya da fiyat boşluğu adı verilen alanlar, ilgili ürünün fiyat grafiği üzerinde keskin bir şekilde aşağı ya da yukarı yönde hiç işlem olmadan hareket ettiği alanları tanımlar. Yani gap oluşan fiyat grafiklerinde bir önceki mumun kapanışı kendisinden sonraki gelen mumun başlangıcı ile aynı fiyatta olmaz, isterseniz gapları görsel olarak inceleyelim.
Sol tarafta gap olmadan oluşmuş mumlar yer alıyor, oluşan her yeni mumun açılış seviyesi bir önceki mumun kapanış seviyesi ile aynı fiyatta bulunuyor.
Sağ tarafta ise gap bırakarak oluşmuş mumlar yer alıyor, oluşan her yeni mumun açılış seviyesi ile bir önceki mumun kapanış seviyesi arasında bir fiyat farkı bulunuyor.
Borsa bazında konuşmak gerekirse gaplar, altta yatan temel ya da teknik sebeplerle oluşabilirler. Örneğin şirketin iyi ya da kötü bir bilanço açıklaması, piyasalarda yayılan haberler ya da sosyal medyada hisse senedinin alımı ya da satımı için yapılan yönlendirmeler gap oluşumuna yol açabilir.
Gaplar en sık günlük olmak üzere haftalık veya aylık grafiklerde yukarı ve aşağı boşluklar oluşturabilir ve ortalamadan daha yüksek hacimle birlikte kullanıldığında önemli kabul edilir. Normalde, gün kapanışı ile ertesi günün açılışı arasında gerçekleşir. İki temel gap türü vardır, yukarı gaplar ve aşağı gaplar.
Gap Oluştuktan Sonra Ne Olur?
Bazı teknik analizciler oluşan gapların kapanacağı yani fiyatın ileride oluşmuş olan boşluğa geri geleceğini iddia ederler. Kendi deneyimlerimi söylemek gerekirse fiyat genellikle yukarı / aşağı hareket ederken oluşan boşluğu ziyaret ediyor ancak internette göz attığım kaynaklar yapılan istatistiksel çalışmalar ile daha net sonuçlara varılabileceğini gösteriyor.
Fiyat boşlukları gözlemlendiğinde,
- Gapdb.com, %91~92'lik bir olasılıkla oluşan gapların gelecekte doldurulacağını söylüyor.
- Bioequilty.org, yukarı yönlü gaplar için olduğunu ısrarla belirterek %91,4'lük bir olasılıkla oluşan gapların gelecekte doldurulacağını söylüyor.
- Yani yukarı yönlü oluşmak şartı ile oluşmuş olan 10 gaptan 9'u dolduruluyor; her zaman değil ama oldukça yakın.
- Bir medium yazarı, kendi geliştirdiği gap doldurma sistemi ile EURUSD ve EURGBP paritelerinde yaptığı alım satımlarda gapların %78 ve %81 oranında doldurulduğunu söylüyor.
- Piyasarehberi.org ise yapılan istatistikleri değerlendirdiğinde SNP Endeksinde oluşan fiyat boşluklarının %70'inin aynı gün içerisinde kapandığını, Dow Jones Endeksinde ise oluşan fiyat boşluklarının %9'unun asla kapanmadığını söylüyor.
Kıssadan Hisse
Oluşan fiyat boşlukları genellikle kapansa da her fiyat boşluğu kapanmak zorunda değildir. Yapacağınız alım satım işlemlerinde gapın neden oluştuğunu anlamaya çalışın ve trendi takip edin.