Swot Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 


SWOT Analizi ( Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats) iş yerlerinde yapılacak olan bir işe ait güçlü yönlerin, zayıf yönlerin, tehditlerin ve fırsatların tanımlanmasıdır. SWOT analizi sayesinde bu dört bileşeni belirleyip değerlendirme imkanına sahip olursunuz. Bu değerlendirme sonuçlarına göre de strateji geliştirerek şirketinize korumaya alabilir ve gelecek ile ilgili planlama yapabilirsiniz.

SWOT analizi şirketinizle ilgili değişkenleri birçok faktörü göz önüne alarak inceler. Yani bu faktörlerin bazıları sizin kontrolünüzde olacak ve bazıları olmayacak. Her iki durumda da yanıt olarak yapabileceğiniz en akıllıca eylem, mümkün olduğunca çok faktörü keşfettiğinizde, kaydettiğinizde ve analiz ettiğinizde daha net hale gelecektir. Bu sayede işleriniz için bir şablon oluşturabilir ve buna göre iş sürecinizi ilerletebilirsiniz. SWOT analizi kişisel olarak da yapılabilir. Böylece sadece firmanız için kendiniz içinde planlama yapabilirsiniz.

SWOT Analizi Neden Önemlidir?

SWOT Analizi, riskli varsayımlara meydan okumanıza ve kuruluşunuzun performansıyla ilgili tehlikeli kör noktaları ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir. Dikkatli ve iş birliği içinde kullanırsanız, işinizin şu anda nerede olduğuna dair yeni bilgiler sağlayabilir ve her durum için tam olarak doğru stratejiyi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kuruluşunuzun bazı güçlü yönlerinin farkında olabilirsiniz, ancak bunları zayıf yönler ve tehditlerle birlikte kaydetmeden gücünüzü görmelisiniz. Ürünleriniz için kalite standartlarının veya spesifikasyonlarının değiştiğini ve liderliğinizi korumak istiyorsanız bu ürünleri değiştirmeniz gerekeceğini fark edebilirsiniz.  Gelişen teknoloji her ne kadar tehdit olsa da teknolojiyi kullanma beceriniz size olumlu olarak geri dönüt verecektir. Böylece daha önce gözden kaçan ve telafi etmekten fazlasını yapabilecek bir fırsat bulabilirsiniz.

SWOT Analizi Nasıl Yazılır?

SWOT analizi, listeler halinde planlama yapmaya yarar. Bir liste yazmaya başladığınızda (örneğin, Güçlü Yönler), geçireceğiniz düşünce süreci ve araştırma, diğer listeler (Zayıf Yönler, Fırsatlar veya Tehditler) için fikir verecektir.  Ve bu listeleri yan yana karşılaştırırsanız, muhtemelen vurgulamak ve keşfetmek isteyeceğiniz bağlantıları ve çelişkileri fark edeceksiniz.

Kendinizi sık sık listeleriniz arasında gidip gelirken bulacaksınız. Bu nedenle, dört listenizi tek bir görünümde bir araya getirerek görevi daha kolay ve etkili hale getirin.

Bir SWOT matrisi, SWOT'un dört yönünün her biri için bir kare içeren 2x2'lik bir tablo şeklinde gösterilebilir.

Güçlü yönler

Zayıf yönler

İyi yaptığımız işler

Eksik olan işler

Başkalarının bizi güçlü gördükleri noktalar

Deneyip başaramadıklarımız

Tehditler

Fırsatlar

Sermayemizin durumu

Açık alan tespiti

Reklam tespiti

Üretim kalemleri

 

1. Güçlü Yönler

Kuruluşunuzun diğer kuruluşlara göre sahip olduğu avantajları düşünün. Şirketinizde bulunan olumlu yönler kaliteli üretim, hammadde tedarik zinciri, çalışanlarınızın motivasyonu veya güçlü bir sanayi-teknoloji altyapısı olabilir.

Aynı zamanda güçlü yönleriniz sizi başkalarına reklam yapan ve belirttiğiniz özellikler arandığında, akla ilk sizin gelmenize neden olan yönlerinizdir. Bundan dolayı güçlü yönlerinizi oluşturan maddelerin niçin orada olduğunu düşünün ve ona göre planlamanızı yapın.

2. Zayıf yönler

Güçlü yönler gibi zayıf yönler de kuruluşunuzun doğal özellikleridir, bu nedenle çalışanlarınıza, kaynaklarınıza, sistemlerinize ve prosedürlerinize odaklanın. 

Bir kez daha, pazarınızdaki diğer insanların sizi nasıl gördüğünü hayal edin (veya öğrenin). Kör olmaya meyilli olduğunuz zayıflıklarınızı fark ediyorlar mı? Rakiplerinizin durumları ile karşılaştırma sonucunda ne görüyorsunuz?

3. Fırsatlar

Fırsatlar, olumlu bir şeyin gerçekleşmesi için fırsatlar veya şanslardır, ancak bunları kendiniz talep etmeniz gerekecek!

Hizmet ettiğiniz pazardaki veya kullandığınız teknolojideki gelişmeler olarak ortaya çıkabilirler. Sonuçta önünüzde olan fırsatları görerek pazardaki liderliği elde etme ya da devam etme gibi durumlar kontrol altında olabilir.

4. Tehditler

Tehditleri önceden tahmin etmek ve bunların kurbanı olmadan ve büyümeniz duraklamadan önce bunlara karşı önlem almak hayati önem taşır. Daima rakiplerinizin ne yaptığını ve zorlukla başa çıkmak için kuruluşunuzun vurgusunu değiştirip değiştirmeyeceğinizi düşünün. Ancak yaptıklarının sizin için doğru bir şey olmayabileceğini unutmayın. Bu nedenle, konumunuzu nasıl iyileştireceğini bilmeden bunları kopyalamaktan kaçının.

Kuruluşunuzun üretim ya da finans olarak dış zorluklara açıklığını kontrol edin. Örneğin, sizi pazarınızdaki küçük değişikliklere karşı savunmasız bırakabilecek kötü borç veya nakit akışı sorunlarınız mı var? Bu, işinize ciddi şekilde zarar verebilecek türden bir tehdittir, bu yüzden dikkatli olun.

En Büyük SWOT Analizi Hataları Nelerdir?

Listelerinizi çok uzun yapmak. Uzun liste yapmak yerine derli toplu ve her şeyi görebileceğiniz bir tablo oluşturmalısınız. Bunlar için dikkat etmeniz gerekenler;

  • Belirsiz olmak; Daha sonraki tartışmalar için daha fazla odak sağlamak için spesifik olun.
  • Zayıflık görmemek; Müşterilere ve iş arkadaşlarına gerçek hayatta neler yaşadıklarını sorduğunuzdan emin olun.
  • İleriyi düşünmemek; hayal dünyasında mevsim hep bahar olsa da bu tehlikelidir. Her zaman pratik etkilerini göz önünde bulundurun.
  • Gerçek dışı olmak; Henüz var olmayan fırsatlar için ayrıntılı planlama yapmayın. Örneğin, gözünüze kestirdiğiniz ihracat pazarı bir noktada mevcut olabilir, ancak onu açmak için ticaret müzakereleri yıllar alabilir.
  • Yalnızca SWOT Analizine güvenmek; SWOT Analizi değerlidir. Ancak diğer planlama araçlarıyla (SOAR, TOWS veya PEST) birlikte kullandığınızda, sonuçlar daha güçlü olacaktır.

    Görsel: Pixabay

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال