Yayla Agro YYLGD Halka Arzına Katıldım

Merhaba, yaklaşık 1 yıldır BIST üzerinde işlemler yapıyorum, genelde işlemleri hep alım yapmak yönünde oluyor, eğer yatırımlarımı kripto dünyasında yapıyor olsaydım tabiri caiz ise tamamen bir holder olarak tanımlayabilirdim kendimi.

Twitter, Youtube gibi platformlar üzerinde üstatlar ve hüstatlar tarafından sürekli halka arzlara katılındığı, kimisinin mutlu sonla kimisinin ise hazin sonla bittiğini gördüm, isterseniz halka arz konularında atılan tweetlere ve arz sonrası fiyat değişimlerine bakabilirsiniz. 

Neden bu halka arza katılmaya karar verdiğimi açıklamadan önce yasal uyarıyı hatırlatmamda gerek var, bu blog üzerinde paylaştıklarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, bu veya başka bir halka arza katılmanız maddi zararla sonuçlanabilir, katılıp katılmamak için kendi araştırmalarınızı yapmanızı, aracı kurumunuzun danışmanlarından bilgi almanızı öneririm. 

Şimdi geçelim neden bu halka arza katıldığıma, borsada bir şirketin hisse senedini satın alarak o şirkete cüzi oranda ortak olursunuz, normal hayatta ortak olmayacağınız hatta alışveriş yapmayacağınız hiç bir şirkete ait hisse senedini satın almayın.

Bakliyat ve işlenmiş gıda pazarında hizmet sunan Yayla Agro Gıda ülkemizde sektörünün öncü firmalarından birisi, orta büyüklükteki hemen her markette Yayla markası ile bir ürün görüyorum. Bu kadar yaygın satış ağı olan bir şirkete ortak olmanın uzun vadede karlı olacağını düşünüyorum. Eğer discount ve gross marketlerden alışveriş yapıyorsanız sizin de gözünüze ilişmiştir, şu ana kadar görmemişseniz bir sonraki market ziyaretinizde bakliyat raflarına biraz daha dikkatli bakın ;)

Yayla Agro Hakkında Paylaşmak İstediklerim

Şirketin Hikayesi

1996 yılında kurulmuş olan Durukan Gıda isimli şirket 1998 yılına gelindiğinde Kayserili bir aileden gelen Hasan Gümüş tarafından satın alındıktan sonra 2010 yılında Yayla Agro ismini almış. * Hasan Gümüş sektörün içerisinden gelen bir isim, yaptığı işe hakim, kendisi Trakya Üniversitesi'nde Tarım Ekonomisi üzerine yüksek lisansını tamamlamış.

Şirket yaklaşık 26 yıldır kesintisiz şekilde bakliyat ve hazır yemek ticaretine devam ediyor. Şu anda 2007 yılında açılmış olan Ankara ve 2010 yılında açılmış olan Mersin fabrikaları ve siloları ile üretime devam ederken bu yıl Niğde Organize sanayi Bölgesi'nde 127.000 m2 arazi üzerinde yeni bir fabrika inşa etmeye hazırlanıyor.

Şirketin Mevcut Üretim Kapasitesi

Şirket faaliyette olan fabrikaları vasıtası ile yıllık 1 milyon ton pirinç, bakliyat ve tahıl üretirken 35 milyon paket civarında da paketlenmiş hazır yemek ve haşlanmış gıda üretiyor. Ülkemizde Yayla markası ile hizmet verirken, yurt dışında ise 65 ülkede Legurme markasını kullanıyor, aynı zamanda discount marketler için özel ürün üretiyor. Şirketin ayrıca Yunus, İri Danem ve A’la Çiftçi adında markaları da bulunuyor.

Şirketin ulaşabildiğim finansalları da hoşuma gitti, 2020 yılında 2019 yılına göre satışları %16.5, 2021 yılında ise 2020 yılına göre %142.5 artış göstermiş. 2021 yılında toplam dış ticaret hacmi yaklaşık 500.000.000 $'a ulaşan Yayla Agro, şu an Türkiye'nin en büyük 1.000 ihracatçı firması içerisinde yer alıyor. 

Şirketin Gelecek Hedefleri

26 yıllık deneyim ve her yıl en az 3 yeni ürün oluşturmayı hedefleyen güçlü ARGE çalışmaları ile şirketin gelecekte gıda sektöründe daha fazla söz sahibi olacağını düşünüyorum. Şirket aynı zamanda hali hazırda satış yaptığı yurt dışı ülke ağını 100 ülkeye çıkarmayı hedefliyor. Hasan Gümüş, basına yaptığı açıklamalarda Yayla Gıda'yı sektöründe dünya liderlerinden birisi haline getirmek istediğini belirtiyor. * 

Fabrika çatılarına kurulan paneller ile kendi elektriğini üreten şirket 2050 yılına kadar karbon nötr pozisyona gelmeyi hedefliyor. Yeşil enerjiye yatırım yapılmasını da takdire şayan bir hareket olarak görüyorum. 

Şirket ayrıca genellikle ucuz finansman sağlama yolu olarak görülen halka arzı kaynak sağlamak amacı ile değil kurumsallaşma çabalarından birisi olarak yapıyor. *

Şirketin gelecek hedeflerini merak edenler Yayla Agro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş'ün konuk olduğu GONG programını izleyebilir;

 


Halka Arz Nasıl Olacak?

11, 12 ve 13 Mayıs 2022 tarihlerinde 12.50 TL fiyat ile oransal olarak halka arz edilmesi planlanan YAYLGD, arz gelirlerini üç farklı alanda değerlendirmeyi hedefliyor;

Arz gelirinin

  • % 55- 65’i yatırım finansmanında kullanılacakken,
  • % 40 - 45’i işletme sermayesinin güçlendirilmesinde,
  • % 5’i ise dijital dönüşüm ve başlangıç aşaması girişimlerine yatırım yapılması amacı ile kullanacak.
Şirket arz sırasında taahhüt olarak 180 gün süre ile bedelli sermaye artırımı yapmayacağını, bu süre içerisinde yeni bir halka arz sunmayacağını ve Sinan Gümüş'ün kendi paylarını 180 gün boyunca satmayacağını belirtti. Ayrıca arz sonrası 1 ay boyunca fiyat istikrarı yapılması planlanıyor.  

Arz sonrası şirketin halka açıklık oranı %15.2 olacak olan şirketin arz edilecek senetlerinin paylaşım tablosu;

  • % 30’u 1500 lot altı talep eden yatırımcılara,
  • % 30’u 1500 lot üstü talep eden yatırımcılara,
  • % 30’u yurt içi kurumsal yatırımcılara,
  • %10’u ise yurt dışı kurumsal yatırımcılar için tahsis edildi.
Arz hususunu tablo üzerinden incelemek isteyenler için KAP bildiriminde bahsedilen detayları aşağıda paylaşıyorum;

ŞirketYayla Agro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Borsa Kodu / TickerYYLGD
Aracılık YöntemiEn iyi gayret aracılığı
Halka Arz Öncesi Çıkarılmış Sermaye430.000.000,00 TL nominal
Halka Arz Sonrası Çıkarılmış Sermaye472.600.000,00 TL nominal
Halka Arz Miktarı ve Türü42.600.000 TL nominal (Sermaye Artırımı)
28.400.000 TL nominal (Ortak Satışı)
Toplam 71.000.000 TL nominal
Halka Arz Büyüklüğü887.500.000 TL
Halka Açıklık Oranı%15,02
Halka Arz Fiyatı12,50 TL
Halka Arz Tarihleri11 - 13 Mayıs 2022
Halka Arz Talep Toplama YöntemiBorsa Dışında Satış - Sabit Fiyat ile Talep Toplama
Borsada İşlem Görme Tarihi (tahmini) / PazarıYıldız Pazar
Tahsisatlar
  • 421.300.000 TL nominal Yurt İçi Bireysel Yatırımcı (%30)
  • 21.300.000 TL nominal Yurt İçi Yüksek Başvurulu Bireysel Yatırımcı (%30)
  • 21.300.000 TL nominal Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı (%30)
  • 7.100.000 TL nominal Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcı (%10)
Taahhütlerİhraççı, Şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacağı tarihten itibaren 6 ay süre ile, Şirket paylarında herhangi bir bedelli sermaye artırımı gerçekleştirmemesine, dolaşımdaki pay miktarının iç kaynaklardan ve kar payından yapılacak sermaye artırımları haricinde artırılmamasına ve bu süre boyunca ileride yeni bir satış veya halka arz yapılmasına yönelik bir karar alınmamasına; bu süre boyunca yönetim kontrolüne sahip olunan herhangi bir iştirak ya da bağlı ortaklık veya bunlar adına hareket eden kişiler tarafından da bu sınırlamalara uyulmasının sağlanmasına karar vermiştir. Mevcut durumda Şirket'in sermayesini, iç kaynaklardan veya kar payından karşılanmak suretiyle artırmak konusunda bir planı olmamakla birlikte, halka arz edilecek paylarının Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmeye başladığı tarihten sonra bedelsiz sermaye artırımı yapılacağına ya da yapılmayacağına yönelik olarak Şirket'in bir taahhüdü bulunmamaktadır.

Halka Arz Eden Pay Sahibi Hasan GÜMÜŞ, Halka Arz Edilecek Payların Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren altı ay süre ile hiçbir şekilde Borsada satmayacağını; bu payların Borsada satılması sonucunu doğuracak şekilde herhangi bir işleme tabi tutmayacağını; dolaşımdaki pay miktarının artırılması sonucunu doğuracak hiçbir işlem yapmayacağını ve Borsa dışında yapılacak satışlarda satışa konu payların da burada yer alan kısıtlamalara tabi olacağını alıcılara bildireceğini beyan, kabul ve taahhüt etmiştir.

Halka Arz Eden Pay Sahibi Hasan GÜMÜŞ, maliki olduğu Şirket paylarını, paylarının birincil halka arzını takiben, payların Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl süreyle, halka arz fiyatının altındaki bir fiyattan Borsa’da satmayacağını ve bu payları halka arz fiyatının altında borsada satılması sonucunu doğuracak şekilde herhangi bir işleme konu etmeyeceğini ve sahip olduğu payları Borsa dışında satması/devretmesi halinde payları edinen kişilerin de anılan sınırlamaya tabi olacağı hususunda bilgilendirileceğini ve söz konusu kişilerin de bu sınırlamaya tabi olacağını kabul, beyan ve taahhüt etmiştir.

Fiyat İstikrarıPayların Borsa'da işlem görmeye başlamasından itibaren en fazla 30 gündür. Garanti Yatırım, fiyat istikrarı işlemlerinde Halka Arz Eden Ortak tarafından halka arzı gerçekleştirilen payların halka arz pay fiyatıyla çarpılmasıyla oluşan tutara eşdeğer bir fon kullanacaktır. Fiyat istikrarı işlemleri için ayrılacak fon, Halka Arz Edilecek Paylar'ın tamamının satılması durumunda toplam 35.000.000 TL nominal değerli payların halka arz fiyatıyla çarpılmasıyla oluşan tutara eşdeğer olacaktır.

Eğer siz de benim gibi şirketi beğendiniz ve orta olmak istiyorsanız Garanti Yatırım liderliğindeki konsorsiyuma ait aracı kurumlardan en geç 13.05.2022 tarihine kadar halka arza katılabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال