Hangi Borsa Hangi Ülkenin?



Borsa terimi; kısaca alınıp satılabilir menkul kıymetleri, emtiaları, dövizleri ve benzeri opsiyon sözleşmelerini halka açık ve şeffaf şekilde alınıp satıldığı organize şekilde hareket eden piyasaları temsil eder.

Borsalar ülke içi yatırımlar açısından önemli olduğu kadar küresel ekonomilerde de çok önemli bir role sahiptir. Dünya borsalarının toplam piyasa değeri ortalama olarak 100 trilyon dolardır. Ancak her ülkenin sahip olduğu borsanın piyasa değeri diğer ülkelerin borsalarının piyasa değerlerinden farklıdır. Peki, en çok işlem hacmine sahip borsalar hangileridir? Hangi borsa hangi ülkeye aittir? Hadi bakalım. Güncel olarak piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük 5 borsasını inceleyelim.

1) ABD - New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)

New York Menkul Kıymetler Borsası, New York'da 11 Wall Street adresinde yer alan ve kabul edilen dünyanın en büyük borsasıdır. Açık ara dünyanın en değerli borsası olan New York Menkul Kıymetler Borsası 1972 yılında kurulmuştur. Bank of America, Mastercard, Coca-Cola, Pepsi Co, Unilever, Walmart, JP Morgan Chase, gibi dünya pazarına hakim olan birçok şirket New York Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmektedir. New York Borsası'nda işlem gören şirketlerin piyasa değeri yaklaşık olarak 36.65 trilyon dolardır. New York Menkul Kıymetler Borsası'nın aylık işlem hacmi ise, yaklaşık olarak 250 milyar dolardır değerindedir.

2) ABD National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ)

NASDAQ, dünyanın ilk ve en büyük elektronik borsasıdır. Dünyanın en büyük elektronik borsası olmasının yanı sıra dünyanın en büyük ikinci borsası ünvanına da sahiptir. 1971 yılında kurulmuştur. 3500'den fazla hissenin listelendiği borsadır. Amazon, Apple, Google gibi küresel güce sahip, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri bu borsada arz edilerek listelemektedir. Ortalama 25 trilyon dolarlık piyasa değeri vardır olan NASDAQ'ın aylık ortalama 1.30 trilyon dolarlık işlem hacmi vardır.

3) ÇİN - Şanghay Menkul Kıymetler Borsası (SSE)

Şanghay Menkul Kıymetler Borsası, Çin'e ait bir borsadır. Ortalama 7.70 trilyon dolarlık toplam piyasa değeri ile dünyanın en büyük üçüncü borsası kabul edilmiştir. 1990 yılında kurulmuştur. 1500'den fazla hissenin listelendiği borsadır.

4) Hollanda - Euronext

Avrupa'nın en iyi borsası olarak kabul edilir. Merkezi Hollanda'nın Amsterdam şehrinde yer alır. Dünyanın dördüncü büyük borsası olarak kabul edilir. Ortalama piyasa değeri 7.35 trilyon doları aşmıştır. 1350'den fazla hissenin listelendiği borsadır. Aylık ortalama işlem hacmi 175 milyar dolardır.

5) Japonya Tokyo Menkul Kıymetler Borsası (TSE)

Japonya Menkul Kıymetler Borsası, Tosho ismiyle de bilinir. Japonya'nın Tokyo kentinde bulunur. 1878 yılında kurulmuştur. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, Asya kıtasında piyasa değeri açısından en büyük birinci, dünya genelinde en büyük beşinci borsa kabul edilir. Ortalama piyasa değeri 6.80 trilyon dolardır. 3500'den fazla hissenin listelendiği borsadır.

Kapak Görseli: Burak Kebapci adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال