Teknik Analiz 101: Trend Nedir?

Merhaba temettü emeklisi olasıcalar ve piyasalarda vur kaç yaparak zengin olmayı hedefleyen traderlar, 

Teknik analizi en basit şekilde anlatmaya çalışacağım Teknik Analiz 101 yazı dizisinin ilk makalesini trende ayırmak istedim. Umarım oldukça anlaşılabilir bir dilde anlatmayı başarabilmişimdir. İyi okumalar.

Trend herhangi bir emtia, hisse senedi veya kripto para birimi gibi ürünün genel yönü olup teknik analiz yapılabilmesi için en önemli belki de tek göstergedir. Dilimize İngilizceden geçmiş olan bu terimi Türkçeleştirmek istersek "eğilim veya akım" kelimelerini kullanabiliriz.

Yukarı ve aşağı yönlü hareket eden grafiklerde trendin yükselişte mi yoksa düşüşte mi olduğunu göstermek oldukça zor olabilir. Trendin gidiş yönü grafiklerde dip veya tepe noktalarından (başka bir yazımızda açıklayacağımız pivot noktalarından) çizilen eğimli destek ve/ya direnç çizgileri ile belirlenebilir. Bu şekilde yapılan incelemelerde bu destek çizgisine trend çizgisi adı verilir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus trend çizgisi çekilebilmesi için fiyat grafiğinin bu doğrusal çizgiye en az üç defa temas etmiş olmasına dikkat edilmesi gerekliliğidir.

Trend dostunuzdur. Anonim

Trend Türleri

Trend türlerini kabaca üç ana gruba ayırabiliriz; 

  • Yükselen trend,
  • Yatay trend,
  • Alçalan trend.
Takip edilen ürünün fiyatı belirli bir zaman diliminde yükseliş gösteriyorsa yükselen trend oluşturduğu, düşüş gösteriyorsa alçalan trend oluşturduğundan bahsedilebilir.

Yükselen Trend

BIST100 grafiğinde bir yükselen trend


İlgili ürünün fiyatının incelenen zaman dilimi ve periyodunda bir süredir yükselme ivmesinde olduğunu gösterir. Bu durumda ilgili ürünün fiyatının gelecekte de yükselmeye devam etmesi beklenebilir.

Oluşan her yeni tepe ve dip bir öncekinden daha yüksek seviyeye sahip

Yükselen trendlerde oluşan her yeni tepe bir önceki tepeden, her yeni dip de bir önceki dipten daha yüksek fiyata sahiptir.

Yatay (Horizontal) Trend

İlgili ürünün fiyatının incelenen zaman dilimi ve periyodunda bir süredir aynı seviyelerde seyretmekte olduğunu gösterir. Bu durumda ilgili ürünün fiyatının gelecekte de aynı seviyelerde seyretmesine devam etmesi beklenebilir.

BIST 100 grafiğinde yatay (horizontal) trend

Oluşan her yeni tepe ve dip bir öncekiler ile hemen hemen aynı seviyede, testere dişi görünümü yapıyor.

Alçalan Trend

İlgili ürünün fiyatının incelenen zaman dilimi ve periyodunda bir süredir alçalma ivmesinde olduğunu gösterir. Bu durumda ilgili ürünün fiyatının gelecekte de alçalmaya devam etmesi beklenebilir.

BIST TUM grafiğinde alçalan trend


Alçalan trendlerde oluşan her yeni tepe bir önceki tepeden, her yeni dip de bir önceki dipten daha düşük fiyata sahiptir.

Oluşan her yeni tepe ve dip bir öncekinden daha düşük fiyata sahip

Trend kelimesi tren kelimesi ile benzeşir. Gitmek istediğin yönde olunca atlamalısın. Ali Perşembe, Teknik Analiz Mi Dedin Hadi Canım Sende - 1


Trend Süresi (Uzunluğu)

Trendler hakkında incelenmesi gereken bir diğer husus ise trendin ne kadar süredir devam ettiğidir.

Genel olarak hisse senedi piyasalarında;
  • 6 aydan uzun devam eden trendler uzun,
  • 1 - 6 ay süre ile devam eden trendler orta,
  • 1 aydan kısa devam eden trendler ise kısa olarak tanımlanır.


Dow Teorisine Göre Trendler

1800'lü yıllarda ortaya çıkan ve geçerliliğini halen muhafaza etmeye devam eden Dow Teorisine göre ana (birincil), sekonder (ikincil) ve küçük (üçüncül) trend olmak üzere üç trend türü bulunur. 

Piyasalar, boğa veya ayı piyasası gibi bir yıl veya daha uzun süren birincil trendler yaşar. Bu daha geniş eğilimler içinde, genellikle bir boğa piyasasında bir geri çekilme veya bir ayı piyasasında bir ralli gibi birincil eğilime karşı çalışan ikincil eğilimler yaşarlar; bu ikincil eğilimler üç haftadan üç aya kadar sürer, son olarak da üç haftadan kısa süren ve büyük ölçüde gürültü olan küçük eğilimler vardır.
  • Ana (birincil) trend en önemlisi olup bir ila bir kaç yıllık süre ile oluşur,
  • Sekonder (ikincil) trend ise ana trend yönünün tersine oluşur, birkaç ay sürer,
  • Küçük (üçüncül) trend ise bir aydan kısa sürer.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال