Temettü Verince Düşüyorsa Ne Anlamı Var?

Merhaba temettü emekliliği yolcuları,

Bu yazımızda temettü karşıtlarının kimsenin tavuğuna kişt demeyen, kendi halindeki temettücülere en sık saldırdıkları argüman olan "Temettü dağıttıktan sonra fiyat düşüyorsa ne anlamı var?" söylemine cevap vermeye çalışacağım. 

Görsel Pixabay Sanatçısı Nattanan Kanchanaprat

Takip ettiğim, fikirlerini anlamaya çalıştığım borsa duayenleri içerisinde Warren Buffett dışında şirketlerin temettü dağıtmasına karşı olan bir görüşe rastlamadım desem yanlış olmaz. Tabi bunun yanında temettü yatırımının şiddetli savunucuları da var. Sevmek ya da sevmemek tamamen size bağlı olsa da siz gene de anlattıklarımı sonuna kadar okuyup öyle karar verin. :)

Bana zevk veren tek şey ne biliyor musunuz? Temettülerimin geldiğini görmek. John D. Rockefeller


Bilmeyenler İçin Temettü Nedir?

Şimdi isterseniz temettünün ne olduğuna bakalım. En basit tanım ile "Temettü, şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir." şeklinde açıklanabilir.

Daha kısa bir tanım isteyenler için sahip olduğunuz hisse senetleri için şirketten aldığınız kar payıdır diyebilirim.

Peki Temettü Nasıl Çalışıyor?

Elinizde 100 TL değerinde bir hisse senedi olduğunu ve bu hisse senedinin yıllık olarak ortalama %10 temettü dağıttığını varsayalım. Bu yıl 100 TL'nin %10'u yani 10 TL brüt temettü hak edeceksiniz, temettü ödeme gününden iki iş günü sonra hesabınıza 9 TL yatırılacak. Peki 10 TL temettü için 9 TL ödeme aldık, kaybolan 1 TL'miz nerede? diye sorduğunuzu duyar gibiyim, el cevap stopaj isimli kesintiye (vergiye) gitti. Kural 1: Brüt temettüden %10 oranında stopaj kesintisi yapılarak net temetü hesaplanır. Eskiden bu oran %15'idi, 22 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanun değişikliği ile kar payı dağıtımında yapılacak vergi kesintisi oranı %15’den %10’a düşürüldü. Kar payı dağıtımında stopaj kesintisi yapılmasının istisnası GYO hisseleridir, onlarda temettü ödemesinde stopaj kesintisi yapılmaz. Aynı zamanda hisse senedinizin fiyatı 90 TL'ye düştü. Kural 2: Temettü ödemesinde hisse senedinin fiyatı brüt temettü miktarı kadar düşer.

Peki bir gün önce portföyümüzde 100 TL varken temettü ödemesinden iki iş günü sonra 99 TL olacak ise biz nasıl kazanacağız? El cevap bileşik getiri sayesinde şirketteki ortaklık oranımızı artırarak. 

Şimdi yeni senaryomuza başlıyoruz, portföyümüzde tanesi 10 TL olan bir hisse senedinden 10 tane bulunduğunu varsayalım, toplam 100 TL büyüklüğünde bir portföye sahibiz. Hisse senedi %10 oranında temettü dağıttığında 

  • Hisse senedinin  fiyatı 10 TL'den 9 TL'ye düşecek,
  • Temettü ödemesinden iki iş günü sonra hesabımıza 9 TL yatırılacak (1 TL stopaja gitti),
  • Elimizdeki 9 TL ile 1 lot daha aynı hisse senedinden alarak şirketteki pay oranımızı artıracağız. 
Buraya kadar tamam dediğinizi duyar gibiyim ama halen ödenen temettü fiyattan düşüyor, üstelik vergisini de ödüyoruz diyorsunuz. Matematik basit, her temettü sonrasında şirketteki payımızın artması bir sonraki yıl alacağımız temettü miktarını yükseltecek.

Aynı zamanda sağlam temelleri olan hisselerin (daha doğrusu şirketlerin) de çalışmaya, bacalarının tütmesi devam edeceği için fiyatlarının yerinde durmayacağı, en kötü ihtimal ile enflasyon ve/ya döviz artışına paralel gidebileceğini düşünürsek (evet çok yanlış pozisyondan yüklü girmediyseniz trend hep yukarı gitmiş ve güzel kazandırmış) ana paranızdan da kayıp olmayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Yukarıdaki senaryoları tablolaştırmak gerekirse, %10 temettü verimi olan bir hisse senedinde 10 yıl boyunca yapılacak birikimlerde alınan temettünün harcanması veya aynı hisse senedinden alım yapılması durumlarında, ilkinde 12000 lot hisse senedi birikimi yapılabilirken ikincisinde ise 21037 lot birikim yapılabilir, oranlanırsa ikinci senaryoda yaklaşık %75 daha fazla lot biriktirilebiliyor.

TEMETTÜYÜ EKLEMEDEN VE EKLENEREK YAPILACAK BİRİKİMLERDE HİSSE SENEDİ ADEDİ




YILLAR

AYLIK 100 LOT EKLENEREK YAPILAN BİRİKİM (TEMETTÜ OLMASAYDI)


AYLIK 100 LOT EKLEMELER İLE OLUŞAN TOPLAM LOT SAYISI



YIL SONUNDA GELEN TEMETTÜ



YIL SONU TOPLAMI

BİRİNİCİ YIL

1200

1200

120

1320

İKİNCİ YIL

2400

2520

252

2772

ÜÇÜNCÜ YIL

3600

3972

397

4369

DÖRDÜNCÜ YIL

4800

5569

556

6126

BEŞİNCİ YIL

6000

7326

732

8058

ALTINCI YIL

7200

9258

925

10184

YEDİNCİ YIL

8400

11384

1138

12523

SEKİZİNCİ YIL

9600

13723

1372

15095

DOKUZUNCU YIL

10800

16295

1629

17924

ONUNCU YIL

12000

19124

1912

21037

·        Temettü verimi yıllık %10 olarak varsayılmıştır.

Şirket sizlere temettü ödemesi yaparak sahip olacağınız pay oranını yükseltme imkanı sunuyor. Bunun dışında bahsetmem gereken bir diğer durum ise temettünün sigorta etkisi, borsanın kötü gittiği, trendin aşağı yönlü olduğu durumlarda gelecek yıl yapılması beklenen temettü ödemesinin hisse senedine oranı aşırı yükselirse hem küçük yatırımcılar hem de fonlardan yüklü alımlar gelerek trend tersine dönebiliyor, ben buna temettünün yastık etkisi diyorum, 10 TL olan bir hisse senedinin gelecek yıl 1 TL temettü ödemesi bekleniyorsa fiyatı nereye kadar düşebilir ya da dipte kalabilir ki? 

Düzenli Temettü Veren Hisseler Hangileri? Onları Nasıl Bulabilirsiniz?

Ülkemiz borsasında hatırı sayılır ölçüde düzenli temettü dağıtan şirket sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor olsa da 01.07.2011 tarihinde hesaplanmaya başlanan BIST Temettü Endeksi ve BIST Temettü 25 Endeksi olmak üzere iki adet önemli endeks var. BIST Temettü Endeksi içerisinde yer alan ve değerleme günü itibariyle temettü verimlerine göre büyükten küçüğe yapılan sıralamada ilk 2/3’lük dilimde yer alan ve ortalama fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en büyük 25 pay BIST Temettü 25 Endeksi içerisinde yer alıyor. 

Bu iki endeks içerisinde en yüksek verimlere sahip olanları ise Temettü Hisseleri isimli internet sitesinde yer alan şampiyonlar listesinden görebilir, geçmişe yönelik 10 yıllık verimlerini değerlendirebilirsiniz. Yatırıma ilk başladığım dönemde oldukça faydalanmıştım, göz atmanızın faydanıza olacağını düşünüyorum.

Kıssadan Hisse

Temettü yatırımcısı ya da emeklisi olmayı planlıyorsanız şirketlerin ödeme yapması sonrasında fiyatının düşmesini çok da dert etmeyin. Arkadaşlarınızla ortaklaşa bir bakkal dükkanı açsanız yıl sonunda verginizi ödedikten sonra elde edilmiş kardan hissenize düşeni almayacak mısınız? Beğendiğiniz şirketlerde hedef lotunuza ulaşmayı da bir bakkal dükkanına ortak olmak gibi düşünün, hem de ülkemizin en profesyonel yöneticileri tarafından işletilen bir bakkal dükkanı, alın temettünüzü güle güle harcayın. 

Aklınıza takılan, sormak istediğiniz ya da eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından paylaşarak hem benim hem de diğer okurların kişisel ve finansal gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Şimdilik kalın sağlıcakla.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال