TOFAŞ 3 yeni model üretimi için anlaşıldığı haberini yalanladı



Merhaba temettü emeklisi adayları ve temel analistler

Haziran ayının ilk haftasında Stellantis Grubu tarafından alınan karar ile TOFAŞ'ın yıllardır üretmekte olduğu Fiat'a ait Doblo modelinin artık Bursa'da üretilmeyeceği haberini almıştık. Grup, TOFAŞ’ın Bursa fabrikasında üretilmekte olan yeni Fiat Doblo modelinin imalatını İspanya'da bulunan Vigo fabrikasına taşıma kararı almıştı.

FIAT (Stellantis Grubu) tarafından, 6 Haziran 2022 tarihli basın açıklaması ile Yeni Fiat Doblo modelinin, Stellantis'in İspanya'daki Vigo fabrikasında üretileceği kamuoyuyla paylaşılmıştır. Diğer taraftan, 23.10.2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar TOFAŞ fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Orta Doğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır. KAP Bildirimi

2000 yılından beri üretiminin yapılması ve yıllık 20.000 civarı araç üretilmesi nedeni ile TOFAŞ için çok önemli bir yer tutan Doblo modelinin üretiminin İspanya'ya taşınması temel analizcileri üzerek hisse senedi fiyatlarının oldukça anlamlı bir düşüşe yol açmıştı.

6 Haziran günü KAP'a bildirim yapılmasından sonra TOASO'da %25'i aşan bir düşüş yaşandı.

Bugün haber sitelerinde Stellantis Grubu ile yapılan anlaşma ile 2025 yılı itibari ile ticari ve binek olmak üzere üç farklı model üretileceğine dair haberler yayınlandı, hatta araçların bazılarının hibrit olacağı bile belirtildi. Dünya Gazetesinin paylaştığı haberin detaylarına baktığımda Stellantis Grubu'nun Başkanı John Elkann'ın Koç Üniversitesi mezuniyet törenine katıldığı, Koç Holding yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Bursa'da bulunan fabrikanın kapasitesinin nasıl kullanılacağı ve hangi modellerin üretileceği konusunda pazarlıkların sonuçlandığı belirtiliyordu.

Gün içerisinde sosyal medyada da çok defa paylaşılan bu haberleri görünce ülkem ve borsamız adına oldukça sevinsem de akşam saatlerinde TOFAŞ tarafından yapılan KAP açıklamasında ise henüz kesin bir anlaşma olmadığı, haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. 

Basın-yayın organlarında, Stellantis ile Şirketimiz arasında yeni modeller için anlaşıldığı yönünde haberler çıkmıştır. 6 Haziran 2022 tarihli özel durum açıklamamızda belirtildiği üzere Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmektedir. Bu kapsamda, medyaya yansıyan haber gerçekleri yansıtmamakta olup, konuyla ilgili Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek kesinleşen bir karar alınması halinde, önemli gelişmeler yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır. İşbu açıklama II-15.1 nolu Özel Durumlar Tebliği'nin 9'uncu maddesi çerçevesinde yapılmıştır. KAP Bildirimi

Yapılan KAP bildiriminden anladığım kadarı ile Koç Holding Doblo'nun gidişi ile oluşacak boşluğu doldurmak için arayışlarını sürdürüyor ve muhtemelen yıllardır işbirliği yapılan Stellantis grubuna ait bir ya da bir kaç modelin üretimi Bursa'ya kaydırılacak. Stellantis Grubu ile bir ortak üretim olmazsa da elbet de bu kadar büyük bir fabrika boş durmaz, yeni üretimlere devam edecektir. Konu ile ilgili yeni bir gelişme olması durumunda gene değerlendiririz.

Kendinize iyi bakın, görüşmek üzere.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال