Altın Gümüş Oranı Nedir? Nasıl Kullanabilirsiniz?

Yatırımcılar için, aralarından seçim yapabileceği yatırım fırsatları sıkıntısı yoktur. Yatırım yapmayı düşünmek için binlerce farklı hisse senedi, sayısız yatırım fonu ve görünüşte sonsuz sayıda şirket ve devlet tahvili var. Ancak, 2016'nın başından beri en popüler yatırım fırsatlarından biri değerli metaller oldu.



Nane Oranı olarak da bilinen Altın/Gümüş Oranı, bir gram altın satın almak için gereken gümüş miktarını gösterir. Esasen oran, yatırımcılar tarafından yatırım yaparken en iyi zamanı değerlendirmek için kullanılan bir hesaplamadır. Mevcut altın fiyatı nispeten yüksekse, altın almak için daha fazla gümüş gerekeceği anlamına gelir.

Altın/Gümüş Oranını daha iyi anlamak için altının gram başına 1.000 TL'den gümüşün ise gram başına 10 TL'den işlem gördüğü bir senaryo düşünün. Bu tabloda Altın/Gümüş Oranı 100 olacaktır, çünkü 1 gram altın satın almak için 100 gram gümüş gerekmektedir.

Altın / Gümüş Oranı (Rasyosu) = 1 gram altın fiyatı / 1 gram gümüş fiyatı

Altın-Gümüş Oranı Tarihçesi

Oran günümüzde dalgalanmalar göstermektedir ve asla aynı seviyede durmaz. Bunun başlıca nedeni, bu değerli metallerin fiyatlarının düzenli ve günlük olarak vahşi dalgalanmalar yaşamasıdır. Yüzlerce yıl önce, hükümetler tarafından genellikle parasal istikrar amacıyla belirlenen oran, 12:1 ile 15:1 arasında değişmekte olup oldukça istikrarlıydı. 

Altın ve gümüş fiyatları arz ve talep yasasına göre değiştiği için oran zaman içinde dalgalanmalar göstermektedir. İtibari para sisteminin benimsenmesinden önce, ulusal para birimleri genellikle altın veya gümüş ile destekleniyordu. Bu, altın/gümüş oranının geçmişte bugün olduğundan çok daha istikrarlı olduğu anlamına geliyordu.

Altın ve gümüş binlerce yıldır değerli mallar olduğundan, bazı eski ekonomilere ait yaklaşık Altın/Gümüş Oranlarını hesaplamak mümkündür. M.Ö. 3000 yıllarında, ilk Mısır firavunu Menes, iki buçuk parça gümüşün bir parça altına eşdeğer olduğunu ilan etti, Roma İmparatorluğu resmi olarak oranı 12:1.2 olarak belirledi, ABD hükümeti, 1792.3 tarihli Madeni Para Yasası ile oranı 15:1 olarak sabitledi. Ancak merkez bankalarının altın standardından ayrılmaları ile oran 120'li seviyelere kadar yükseliş gösterdi.



Altın Gümüş Oranı İle Birikimlerinizi Artırabilir Misiniz?

Emtia yatırımcıları, Altın/Gümüş Oranının zaman içindeki değişimi izleyerek, iki değerli metalin nispi değerlemelerini tahmin etmeyi, böylece herhangi bir zamanda hangi metali alıp satacaklarına dair kararlarını almayı hedeflerler. Oran ne kadar yüksek olursa, gümüşün o kadar “ucuz” olduğunu gösterir. 

Bazı analistler, trader ve yatırımcılar, Altın/Gümüş Oranı yüksek olduğunda gümüş satın alarak ve düştüğünde altına geçerek "oran ticareti" yaparlar. Altın/Gümüş Oranı ticaretinin özü, oran tarihsel olarak belirlenmiş uç noktalara geldiğinde varlıkları değiştirmekten geçer. Böyle yaparak bir yatırımcı bir ons altına sahip olduğunda ve oran eşi görülmemiş bir şekilde 100'ün üzerine çıktığında altın onsunu 100 ons gümüş karşılığında satar, oran daha sonra, örneğin 50'lik bir ters tarihsel uç noktaya düştüğünde ise 100 ons gümüşünü iki ons altın karşılığında satar. Bu şekilde, yatırımcı ticaret yapmak ve varlıklarını maksimize etmek için aşırı oranlı sayılar arayan metal miktarlarını biriktirmeye devam eder.

Tradingview üzerinden altın gümüş oranını görmek için tıklayabilirsiniz.

Görsel Pixabay


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال