PD DD ve PD/DD Oranı Nedir?

Bir şirkete ortak olurken doğru anda doğru fiyattan hisse senedini alıp almadığınızı nasıl bilebilirsiniz? Hisse senedinin ucuz olduğuna, orta - uzun vadede yatırım yapmaya değdiğine nasıl emin olabilirsiniz?

Sorular ilginizi çekti ve borsada kazanmaya başlamak istiyorsanız sizin için anlatıyorum. 


Piyasa Değeri (PD) Nedir?

Kısaca PD olarak bahsedilen piyasa değeri şirkete ait işlem gören ve görmeyen toplam hisse senetlerinin sayısının şirketin borsada alım satım yapılan fiyatı ile çarpımıdır. 

Piyasa Değeri = Hisse Senedi Fiyatı x Ödenmiş Sermaye

Defter Değeri (DD) Nedir?

Kısaca DD olarak bahsedilen defter değeri şirketin özkaynaklarını gösterir. Şirketin toplam varlıklarından borçlarının çıkarılması ile hesaplanabilir. Şirketin muhasebe değerinin gösterir, bilançolarda belirtilir.

Piyasa Değeri / Defter Değeri Oranı PD/DD Nedir?

PD/DD oranı şirketin piyasa değerinin (borsada alım satım yapılan fiyatının) defter değerine bölünmesi ile oluşturulan, hisse senedinin fiyatının analiz edilmesinde en sık kullanılan orandır. Hisse senedinin ucuz ya da pahalı olduğunun değerlendirilmesi için kullanılır. İngilizcede Price to Book Ratio olarak adlandırılır, P/B Ratio kısaltması ile gösterilir.

PD/DD Oranı = Piyasa Değeri / Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar

PD/DD Oranı Nasıl Yorumlanmalı? 

PD/DD oranı 1'e eşit olduğunda şirketin öz sermayesi ile eşit şekilde değerlendirildiği düşünülür. Bu oranın düşük olmasının şirketin ucuz olduğunu, yüksek olmasının ise pahalı olduğunu gösterdiğine inanılır. Ancak borçlanması veya zarar etmesi beklenen şirketler için de 1'in altında olabileceği göz ardı edilmemelidir. PD/DD oranı tek başına güçlü bir gösterge olmadığı gibi pahalılığı ya da ucuzluğu sadece bu orana bakarak karar vermek sizleri yanıltabilir.

Ayrıca büyüyen şirketlerde defter değeri (DD) artacağı için ilerleyen zamanlarda PD/DD oranının düşmesi veya piyasa değerinin (PD) yükselmesi beklenir.

Aynı sektördeki şirketlerin benzer bilançolar açıklamaları beklendiği için PD/DD oranının sektörel olarak değerlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır. 

DİKKAT!!! Özkaynakları negatif (borcu varlığından daha fazla olan) şirketler için PD/DD oranı hesaplanamaz.

Görsel: Pixabay

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال