Doktor Bakır Borsanın Yönünü Gösterebilir Mi?

Merhaba temettü emeklisi olasıcalar, 

Bakır insanlık tarihinde kullanılan ilk metaldir, bilimsel araştırmalara göre M.Ö. 8000 yılından beri bakır kullanıyoruz. Günümüzde ağır sanayiden elektrik üretimine, otomobilden ev aletleri yapımına kadar geniş bir yelpazede kullanılmakta olan bakırın endüstrilerdeki ana ham maddelerden birisi olması nedeni ile fiyatının artış ve azalışı küresel ekonominin yönünü gösterebilmektedir.

Görsel Pixabay

Genel olarak, artan bakır fiyatlarının güçlü bakır talebini ve dolayısıyla büyüyen bir küresel ekonomiyi gösterdiği düşünülürken, düşen fiyatların ise talepteki durgunlaşmayı ve olası bir ekonomik yavaşlamayı ya da resesyonu gösterdiği düşünüldüğü için bazı yurtdışı yayınlarında bakır fiyatları için Doktor Bakır (Dr.Copper) terimi kullanılmaktadır

Bu makale için akılda tutmanızı istediğim ilk bilgi genel olarak artan bakır fiyatlarının güçlü bir talebi ve dolayısıyla büyüyen ekonomik aktiviteleri gösterdiği, bakır fiyatlarındaki düşüşün ise genellikle azalan talebi ve ekonomik yavaşlamayı gösterdiğidir. Ancak gene de Doktor Bakır'ın kesinlikle yanılmaz olduğunu düşünmeyin, bakır tedariki sırasında yaşanan geçici sıkıntılar küresel ekonomi yavaşlarken bile fiyatların artmasına neden olabilir. 

Geçtiğimiz günlerde bakır, artan resesyon endişeleri ile 2020'den beri ilk defa ton başına 7.000$'ın altına düşerek son 20 ayın en düşük seviyesini test etti. Bakır fiyatları bu hafta da %7,9 oranında düştü ve dört ay önceki Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından arz endişeleri nedeni ile metal fiyatlarının yükseldiği tepe seviyesinden yaklaşık olarak %33 düşmüş oldu. Goldman Sachs Group Inc bu hafta yaptığı açıklamada bakırın önümüzdeki üç ay içerisinde %22'lik bir düşüş ile 6.700$ seviyelerinden işlem göreceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Peki Bakır Fiyatları Borsamız İçin Öngörüde Bulunabiliyor Mu?

Yazımı buraya kadar okuma zahmetinde bulunduysanız teşekkür ederim. Şu ana kadar bakıra talebin neden artıp azaldığını ve bu durumun arz talep yasası uyarınca sonuçlarını tahmin edebileceğinizi düşünüyorum.

Dilerseniz şimdi de BIST 100 endeksi ile bakır fiyatları arasında bir korelasyon olup olmadığına bakalım. 

Bakır Fiyatları Aylık Grafik


Yukarıda gördüğünüz aylık bakır fiyatlarını gene aylık bazda BIST 100 arasında korelasyon olup olmadığına bakmak için aynı grafik içerisine alırsak. 

Bakır Fiyatları ve BIST 100


Aylık bazdaki grafiklerde bakır fiyatlarının ya da BIST 100'ün yatay trendde olduğu sarı alanlar dışında yeşil ile gösterilen yükselişler ve kırmızı ile gösterilen düşüş sırasında bir korelasyon olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sarı alanlarda bakır fiyatlarında belirgin artış olmaması da BIST 100 endeksinin düşüşüne yol açmış da diyebilirim.


Kıssadan Hisse

Bakır fiyatları küresel ekonominin iyiye ya da kötüye gittiğini göstermede etkili bir indikatör olabilir. Küresel ekonomideki gidişat da ülkemiz ve diğer ülkelerin borsalarının gidişatını etkileyecektir. Ancak asla ve asla bakır fiyatı veya başka bir indikatör borsa ve diğer emtialar konusunda kesin bir gösterge değildir. Bakır fiyatları ve borsalar konusunda daha ileri çalışma yapacak istatistik veya matematik uzmanı olursa elde edecekleri sonuçları okumak isterim.

Kalın sağlıcakla


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال