Boşanma Davasında Borçlar Ne Olur?

Görsel Pixabay Sanatçısı  Tumisu

Boşanma davasında borçlar ne olur konusunu ayrılmanın eşiğine gelmiş çiftler merak ediyor olabilirler. Mutlu giden bir birlikteliğin çeşitli sebeplerle bitme noktasına geldiği bir süreçte akıllara borçların durumuna dair boşanma davasında borçlar ne olur gibi sorular gelebilmektedir.

Boşanan Çiftler Borçları Paylaşır Mı?

Evlenmek birçok gencin hayalini süsleyen ömür boyu mutlu mesut yaşamayı hayal ettikleri bir istektir. İnsanlar hiç istemeseler de bazen anlaşamadıklarından bazen araya giren üçüncü kişilerin çıkardığı huzursuzluklardan ayrılma kararı verebilmektedirler.

Evliyken eşlerin kullandıkları krediler, harcamalarını yaptıkları kredi kartlarının borçları gibi boşanınca ne olacağını merak ettikleri borçlar olabilmektedir. Boşanan çiftler borçları paylaşır mı yoksa çekilen kredi kimin adına ise kullanılan kredi kartının sahibi kimse tüm borç ona mı ait olur konularına değinmek istiyoruz.

Yasalara göre bir kredi çekildiği esnada sorumluluk ve ödemeyi kimin yapacağı ne şekilde ise eşlerin her ikisinin de krediyi ödeme yükümlülüğüne dair bir madde bulunuyorsa boşanma davasında konu kredinin sahibinin kalan borcu ödenmesine hükmedilebilir. Bu durumda boşanma sonunda borçları kim öder sorusu da cevap bulmuş oldu.

Hayatta yasaların ve kanunların her konuda olması gerektiği gibi karar vermesinin beklenmemesi gerekir. Evlilik birlikteliğinde ortak ihtiyaçlar için kullanılmış kredilerin boşanınca tek bir tarafa yüklenmesi esasen çok da adil olmayan bir durumdur.

Daha yüksek tutarlı kredilerde her iki tarafında yükümlülükleri olduğu birbirine kefil olan eşler ve kredi öncesi her iki eşin de gelirinin talep edildiği durumlarda boşanma davasında borçlar ne olur konusu farklı şekilde değerlendirilebilir. Böyle bir durumda mahkeme kredinin kalan borcu için ayrıca bir ödeme kararı verebilir.

İhtiyaç kredisi gibi kredi kartı taksitleri gibi kişisel olarak bankadan temin edilen borçlar ise yasal olarak diğer eşe hiçbir ödeme yükümlülüğü doğurmaz.

Boşanma Davasında Hangi Borçlar Paylaşılır?

Boşanma, ayrılma gibi tatsız konuların yanına bir de para ve borç gibi daha soğuk konular eklendiğinde zaten ayrılmanın yıkıcı etkisinde olan çiftler bazen birbirilerinin canını yakmak için bu sebepleri kullanarak aslında ortak ihtiyaç için kullanılan kredilerin borcuna hiç katkı vermeden ayrılmak isterler.

Boşanma davasında hangi borçlar paylaşılır kanunen eğer kredi çeken kişi dışında eşinin herhangi bir dahli yoksa bu kredi borcunda hiçbir hak iddia edilemez ve borçlar paylaşılmaz ve krediyi kullanan kişi tek başına borcu ödemekle mesuldür. 

Diyelim ki evli iki kişi bir tatil için kredi kullandılar, tatile beraber gidip beraber gezip eğlendiler ve kredi borcu bitmeden ayrıldılar. Bu borcun kredi çeken kişiye yıkılması paylaşılmaması çok acımasız bir davranış şeklidir.

Her ne olursa olsun ne kadar sinirle ve öfkeyle ayrılma kararı alınırsa alınsın hak olandan doğru ve ahlaki olandan ayrılmamak gerekir. Boşanma davasında borçlar ne olur şeklinde her içi yasalara bırakmadan inisiyatif alarak borçlar evlilik sürüyor gibi ortakça bitirilmelidir.

Evliyken Çekilen İhtiyaç Kredisi Boşanınca Ne Olur?

Evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur soru işareti evliliğin yapısı ile tek bir kişi gibi düşünerek planlanıp alınan kredilerin herhangi bir ayrılık durumunda akıbetine dair süreçte neler olduğuna dair bilgiler vereceğiz. Evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur şeklindeki kafalarda oluşan tereddütleri gidermeyi amaçlayan yazımızla ister erkek olsun ister kadın olsun evlilik sürecinde alınmış kredilerin boşanma durumundaki akıbetine değinelim.

Evliyken Çekilen İhtiyaç Kredisini Boşanınca Kim Öder?


İnsanlar hayatlarını evlendiklerinde bir başka insanla birleştirerek sadece mutlu anıları, beraber geçirilen güzel günleri değil evliliğin getirdiği birçok sorumlukları da paylaşırlar. İyi günde kötü günde hastalıkta sağlıkta ile başlayan dileklerin arasında borçta durumu da eklenebilir. 

Evliliğin her geçen dönemi maddi olarak bolluk ile geçmeyebilir. Bu durumda çiftler evlerinin ailelerin ihtiyaçları için kredi kullanma yolunu tercih edebilirler. Fakat herhangi bir ayrılma ihtimalinde evliyken çekilen ihtiyaç kredisini boşanınca kim öder gibi oldukça detay bir pürüz de yaşanabilir.

Günümüzde evlilikler öncesinde bazı maddi evlilik sözleşmeleri çoğu zaman finansal konular netleştirilirken bu detayları dikkat etmeyen çiftlerin karşılaşabileceği bu karmaşık durumlar için ise çözüm kredi kullanılırken nasıl bir tercih yapıldığıyla ilgilidir.

Kanunların bu konu hakkında öngördüğü ise ihtiyaç kredisini bireysel bir kredi türü olduğu ve boşanma durumunda kalan kredi borcunu krediyi kullanan kişinin ödemesi yönündedir. Ancak boşanma esnasında kullanılan kredinin ortak ihtiyaçlar için kullanılmasına bağlı olarak eşlerin anlaşması ile evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur konusunu tatlıya bağlayarak paylaşılıp ödenmesi ılımlı ilişkilerin doğal bir sonu olabilir.

Evliyken Çekilen İhtiyaç Kredisinden Dolayı Boşanınca İcra Gelir Mi?


İnsanlar güzel giden bir evlilik sürecinin ardından boşanma ve ayrılma şeklinde başlarına gelen istenmedik bir durumda zaten moral bozucu ve sancılı olan boşanma durumunun bir de maddi boyutuyla yıpranmak istemezler.

İhtiyaç kredilerinin kullanılması bankalar tarafından evliliğe dair özel bir istisna içermediği için evliyken de olsa bekârken de olsa kişisel ve bireysel ihtiyaçların karşılanması için kullanıldığı varsayılır. Evlilik müessesi bitip boşanma gerçekleştiğinde geriye kalan borçlar krediler ayrı bir mutabık kalınması gereken konu olarak yer almaktadır. 

Anlaşma olmayan durumlar ise evliyken çekilen ihtiyaç kredisinden dolayı boşanınca icra gelir mi sorusu ile meşgul olan eşi ihtiyaç kredisi kullanan eşin borcu ile acaba icra gelir mi endişesi yaşanabilir. İhtiyaç kredisinin çekilme amacı daha şahsi olduğundan karşı tarafı bağlayan herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Mutlu mesut yaşanan günlerin ardından ortak ihtiyaç içilen bir kredi boşanma durumunda çeken kişinin ödemesi için sorumluluktan kaçınılmaması ahlaki ve etik olarak daha uygun olabilir. İnsanlar sadece resmi ve kural buymuş diyerek kanunların her detayı değil sadece ana hatları belirlediğini düşünerek daha inisiyatifli olmak durumundalardır.

Yani İhtiyaç Kredisi Boşanınca Paylaşılır Mı?

Bankalarca bazı durumlarda kullanılan kredilerde eş onayı istenebilmektedir. Buna ek olarak kredilerde özel maddeler bulunup evliliğin her iki tarafını sorumlu tutulabilir. Eğer ihtiyaç kredisi gibi tamamen kişisel bir kredi olan bir kredi kullanıldı ise ihtiyaç kredisi boşanınca paylaşılır mı sorusu sadece bir hayır ile cevaplanabilir.

Eşlerin karı ve kocaların birbirlerinin her durumunu kabul etmeye verdikleri özenle hastalıkta sağlıkta darlıkta varlık hep omuz omuza zorluklara karşı beraber karşı koyma iradesi hâkim ise boşanmaları durumunda karşılaşacakları evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur durumu herhangi bir probleme neden olmayacaktı.

Boşandıktan Sonra Eşimin Borçları Beni Bağlar Mı? 


Boşandıktan sonra eşimin borçları sorumluluğumda mı diye merak edilen birçok insan var. Boşanma davaları, günümüzde Türk Medeni Kanunu esas alınarak yürütülür. Evlilikte mal paylaşımı üzerine düzenlenen yasalara göre her eş kendi malvarlığından sorumludur ve istediği şekilde mallarından yararlanabilir. Boşandıktan sonra eşimin borçları ne olacak diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Anayasaya göre boşanan her eş, kendi borçlarından sorumludur. Boşandığınız eşin borcunu ödemeniz gibi bir yükümlülük söz konusu değildir. 

Boşanılan Eşin Kredi Borcu Diğer Eşi Bağlar Mı? 


Boşanma davaları çekişmeli sürdüğünde eşler, diğer eşin borçları hakkında endişeye düşebiliyor. Aynı zamanda boşanılan eşin borçlarının da diğer eşi bağlayıp bağlamadığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konu, kanunda açık bir şekilde ifade edildiği için eşlerin birbirlerinin borçlarını ödeme yükümlülüğü olmadığı bilinmektedir. 

Eğer eşler birbirlerine kefil olarak kredi çekmedilerse, kredi borcu paylaştırılmaz. Sadece yasal olarak borcun sahibi olan kişiyi bağlar. Diğer eşe kredi borcundan dolayı haciz gelemez veya maaşına el konulamaz. 

Eşler birbirlerine kefil olarak kredi çektilerse, borç iki tarafı da bağlamaktadır. Kredi borcuna kefil olan eş, borcun ödenmemesi halinde mağduriyet yaşayabilir. Eski eşinizin kredi borcu, sadece borca kefilseniz sizi bağlar. 

Boşanma Sürecinde Kredi Borcu Paylaşma 


Boşanma davalarında mal paylaşımı yapıldığı için kredi borcunun da paylaşılabileceği yönünde düşünceler vardır. Ancak Türk Medeni Kanunu’nda açık bir ifadeyle, eşlerin birbirlerinin borcundan sorumlu olmadığı maddesi bulunur. Boşandıktan sonra eşimin borçları beni bağlar mı diye düşünüyorsanız, borca kefil olmadığınız sürece böyle bir durumun söz konusu olmadığını bilmelisiniz. 
Eşlerin evliyken kredi çekerek aldığı ev, ikisinin ortak malıdır ve eşit derecede haklara sahiplerdir. Ev almak için çekilen kredi kimin adına ise ödeme yükümlülüğü o eşe aittir. Eğer eşinize kefil olduysanız, anlaşmalı bir şekilde kredi borcunu paylaşmanız gerekir. Aksi takdirde iki eş de kredi borcunun ödenmemesinden dolayı mağdur olabilir. 

Boşanılan Eşin Vergi Borcu Diğer Eşi Bağlar Mı? 


Evlilik süresince eşlerin yapmış olduğu borçlar, kamu borcu dahi olsa da sadece borcun sahibi olan eşi ilgilendirir. Ancak yaşanılan ev ortak alınmışsa, mallar ayrılmadan önce eve haciz gelme riski vardır. Boşanılan eşin vergi borcu sizi diğer eşi hiçbir şekilde etkilemez. Eski eşinizin kamu borçlarından dolayı maaşınıza el konulamaz, mallarınıza haciz gelemez. Yasal olarak eski eşin borçlarından muaf tutulursunuz. 

Evlilik süresinde de eşlerin birbirlerinin borçlarını ödeme yükümlülükleri yoktur. Ancak ortak mallar, borç sebebi ile haciz gelme durumunda uyuşmazlıklara neden olmaktadır. Eşinizin sahip olduğu mallar üzerinden kamu borcunun alınması mümkündür. Size ait olan mallar üzerinden ise kamu borcu veya kredi borcu alınamaz. 

Evliyken Alınan Ev Kimin Olur? 


Evliyken alınan ev, evlenme tarihine göre iki farklı şekilde paylaştırılır. Eğer eşlerin evliliği, Türk Medeni Kanunu düzenlemesinden önce ise evin yasal sahibine aittir. Yeni düzenlemelere göre ise ev, iki eşin de ortak malıdır. Evliyken satın almış olduğunuz ev, eşler arasında mal paylaşımı olarak paylaştırılır. Anlaşmalı evliliklerde, evin herhangi bir eşte kalması yönünde karar alınabilir. 

Eşler Arasındaki Borçlar 


Eşler arasındaki borçlar merak edildiği gibi boşandıktan sonra bu borçlarında birbirlerini bağlayıp bağlamadığı da merak edilir. Eşlerden birinin sahip olduğu borç, kredi borcu veya kamu borcu olsa da diğer eşi bağlamaz. Boşandıktan sonra eşimin borçları ne olacak diye düşünüyorsanız da, eski eşinizin borcuna kefil olmadığınız sürece sizi bağlamadığı için içiniz rahat olabilir. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال