İlk Portföy Değerlendirmem - Mayıs 2022

Uzun vadeli yatırımcılığa başlayarak 10 yıllık bir süreçte temettü emeklisi olma hayalime ne zaman başladığımı kontrol etmek için mail kutuma baktım. Aldığım ilk hisse senedi 28.06.2021 tarihinde 1 lot VESTL olmuş, sanırım deneme amacı ile yaptığım bir alımdı, sonrasında satış yapmış olmalıyım ki şu an elimde bulunmuyor. 

Daha bir yılını bile dolduramamış, 10 ay 9 günlük temettü yatırımcılığı hayatımda kazandığım deneyimleri sizlerle paylaşmaya blogumda devam edecek olsam da şu an kar zarar ve gelecek öngörülerimi en azından kendime not almam lazım. 

Portföy Durumu – 05 Mayıs 2022

Yatırım Türü    

Tipi

 Tutar

Portföydeki Ağırlığı

Hisse Senedi

Temettü ve Büyüme

120.178

%77.39

 

Alım Satım Hesabı

5.596

%3.60

Fon

Temettü Fonu

850

%0.54

Nakit – Türk Lirası

 

0

%0.00


Döviz

Amerikan Doları

1.494

%0.96

Rus Rublesi

593

%0.38

Norveç Kronu

7.283

%4.69

Emtia

Altın

0

%0.00

 

Gümüş

1.611

%1.03

Kripto

 

17.934

%11.55

Toplam

 

155.269

%100.00


Her ne kadar sepet yapma mantığını benimsesem de ağırlığı %80 oranında hisse senedinde tutmuşum. Portföyün güncel F/K değerini 15.54, PD/DD değerini ise 3.86 olarak hesapladım. Bileşik getiri sayesinde aylık 15.526 Türk Lirası birikim yapmışım, bana da helal olsun. İlerleyen zamanlarda kar topu etkisi gibi artması dileği ile. 

Şimdi de temettü hisselerinin mevcut hali ile getireceği temettünün hesaplanmasında, 


Portföyüm 2022 yılı için 5.345 TL temettü ödemesi yapıyor, eğer temettü portföyüme yeni ekleme yapmazsam gelecek yıl için tahmini temettü ödemesi miktarı 6.039 TL olacak, ayrıca hisse senedi alımlarında kalan küsüratlarla alım yaptığım ve nakit temettü ödeyen fon da hem büyüyecek hem de temettü ödeyerek finansal özgürlüğüme yardımcı olmaya devam edecek. 



Temettü verimini de incelemek gerekirse bu yıl %4.2 temettü verimi olmuş, düşük olmasının sebebi portföy içerisinde temettü verimi düşük, ileride hızlı büyüme yapmasını beklediğim şirketlerin de olması, portföyümün gelecek yıl için de %5.1 oranında temettü verimi vermesi öngörülüyor. 

Döviz kısmında herkesin alışkın olduğu Amerikan Doları dışında Rus Rublesi (RUB) ve Norveç Kronu (NOK) birikimi olduğunu da görmüşsünüzdür. Rusya'nın tekrar altın standardına dönüş yapmak amacı ile attığı adımlar ve Norveç'in Varlık Fonu ve zengin doğal kaynakları nedeni ile alabileceğim risk ölçülerinde bu para birimlerine tadımlık da olsa yatırım yaptım, gelecekte beklediğim atağı yapamazlarsa yollarımızı ayırırız. 

Kendime not aldığım bu ilk portföy değerlendirmemde eksiklikler veya hatalar olduysa kusurum affola, aklınıza takılan soruları yorumlardan veya sosyal medya hesaplarımdan bana iletebilirsiniz. Sevgiyle kalın. 

4 Yorumlar

  1. Merhaba,
    Bu yatırımın bir zararı oluyor mu? Borsa gibi batma veya alınan fiyatın altına düşmesi gibi. Borsa, senet beni hep biraz endişelendiriyor ve yatırım yapma konusunda çekincelerim oluyor. Kendi deneyimlerinizi yazdığınız için sormak istedim. Bol kazançlarınız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tabi ki var. Öncelikle yatırımlarımızı sepet halinde yapmak, sepette yer verdiğiniz temettü hisselerini de sepet yapmanız lazım. En az 5 maksimum 7 adet temettü hissesi seçerseniz bir hissede kayıp yaşarsanız başkasında zararınızı kat ve kat çıkartabilirsiniz.

      Sil
  2. Hocam siteniz çok güzel, bende bu işe bu ay 20 Lot Ereğli alarak başladım. Düzenli alım yapacağım fakat ilk bir kaç yıl bir veya iki hisse biriktirip sonradan oluşan bakiye ile sepet(Mak. 5 hisse) yapmayı düşünüyorum. Bu şekilde bir yatırım mı daha avantajlı olur yoksa direk sepet mantığı mı daha verimli olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle teşekkür ederim ve hayırlı olsun derim. Eğer ilk yıl itibari ile tek temettü hissesi biriktirmeyi planlıyorsanız 3 adet temettü hissesi biriktirerek başlayabilirsiniz. Ancak sermayenizi büyültmek sonrasında temettü hisselerine dönmek istiyorsanız 2 adet büyüme hissesi seçerek başlayabilirsiniz. Her iki durum için de farklı hisseler elde tutmak birinde yanılırsanız diğerinde güzel karlar ederek motivasyonunuzu korumaya yardımcı olacaktır.

      Sil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال