Temettü Emekliliği Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Görsel Pixabay sanatçısı Wilfried Pohnke

Merhaba temettü emeklisi olasıca okurlarım, 

Sosyal medyada gördüğüm üzere temettü, temettü yatırımcılığı ve temettü emekliliği konularında özellikle yatırım dünyasına yeni adım atanların akıl karışıklığı olduğunu görüyorum. Dilerseniz aklınıza takılan sorulara beraber yanıt bulmaya çalışalım.

İlk olarak bu konularda en sık sorulan soruları listeleyelim,

  1. Temettü nedir?
  2. Temettü kimlere verilir? Şartları nelerdir?
  3. Hangi hisseler temettü veriyor?
  4. Temettü 25 hisseleri hangileri?
  5. Temettü hisseleri nasıl alınır?
  6. Temettü hangi ay veriliyor?
  7. Temettü yılda kaç kez verilir?
  8. Temettü kaç günde hesaba geçer?
  9. Hangi temettü hisseleri alınmalı?
  10. Temettü verimi kaç olmalı?
  11. Temettü emekliliği nedir?
  12. Temettü beyan sınırları nelerdir?
  13. Temettü almak caiz mi?
Listemizde olmayan ancak sizlerin de cevabını merak ettiğiniz bir soru varsa aşağıda yer alan yorumlar kısmından iletmekten çekinmeyin, yasal sınırlar içerisinde dilim döndüğünce yanıtlamaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz.

Temettü Nedir?

Temettü, halka açık şirketlerin belirli bir dönem (genellikle mali yıl) içerisinde elde ettiği kazançlarının bir kısmını (dağıtılabilir karını) hissedarlarına dağıtmasıdır. Nakit ya da hisse senedi olarak ödeme yapılabilir. Şirketler dışında yatırım fonları da temettü dağıtabilir. Temettüler hisse başına ödenir, bu nedenle bir hissedar ne kadar fazla hisseye sahip olursa, o kadar fazla temettü almaya hak kazanır. 

Burada belirtmem gerekiyor ki almaya hak kazandığınız brüt temettünün %10'u vergi olarak kesilerek size %90'ı net temettü olarak ödenir. Temettü yatırımcılığı oynak kur ve yüksek enflasyonun yaşandığı ortamlarda alternatif bir yatırım çeşididir.

Temettü konusunda daha detaylı bilgilere Temettü Nedir? isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Temettü Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Temettü dağıtımın yapılacağı iş gününden bir gün önce yatırımcının hesabında ilgili hisse senedinin bulunması temettü alınabilmesi için yeterlidir. dağıtım günü alınacak hisse senetlerinden temettü alamazsınız.

Yani temettü alabilmenin tek şartı bulunuyor; ilgili şirketin hisse senedine dağıtım tarihinden en az bir gün önce sahip olunmalı, dağıtım günü borsa açılışında da bu sahiplik devam ediyor olmalıdır.

Hangi Hisseler Temettü Veriyor? Temettü Endeksi Hisseleri ve Temettü 25 Hisseleri Hangileri?

Hem BİST hem de yabancı borsalarda şirketler temettü ödemesi yapmakla birlikte temettü dağıtımı yapılması bir zorunluluk değildir, üstelik yıllarca düzenli temettü ödemesi yapmış olan bir şirket isterse yıllarca temettü dağıtmayabilir.

Ülkemizde temettü veren şirketlerin listelenmesi için BIST Temettü ve BIST Temettü 25 endeksleri bulunmaktadır.
  • BIST Temettü Endeksi değerleme günü itibariyle son 3 yılda nakit temettü dağıtan şirketlerden oluşurken,
  • BIST Temettü 25 Endeksi ise BIST Temettü Endeksinde yer alan ve değerleme günü itibariyle temettü verimlerine göre büyükten küçüğe yapılan sıralamada ilk 2/3’lük dilimde yer alan ve ortalama fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en büyük 25 paydan oluşur.
Bu iki endeksi tablo şeklinde paylaşmak gerekirse,

BIST TEMETTÜ ENDEKSİ – TEMMUZ 2022

ACSEL

AEFES

AGESA

AKCNS

AKGRT

AKMGY

AKSA

ALGYO

ALKA

ALKIM

ANHYT

ANSGR

ASELS

BAKAB

BFREN

BIMAS

BIZIM

BRYAT

CCOLA

CEMTS

DOHOL

ECILC

ECZYT

EGEEN

EGGUM

EGSER

EKGYO

ENJSA

ENKAI

ERBOS

EREGL

FMIZP

FROTO

HATEK

HLGYO

INDES

ISDMR

ISMEN

JANTS

KARTN

KCHOL

KFEIN

KLMSN

LKMNH

NUHCM

OTKAR

PAGYO

PETUN

PNSUT

POLHO

PSDTC

SAHOL

SANKO

SARKY

SELEC

SISE

TCELL

TLMAN

 

 

·        Alfabetik sıralamaya göre yazılmıştır.



BIST TEMETTÜ 25 ENDEKSİ – TEMMUZ 2022

AEFES

AKSA

ALKIM

ANSGR

BIMAS

CCOLA

DOHOL

ECILC

ECZYT

EGEEN

ENJSA

ENKAI

EREGL

FROTO

INDES

ISDMR

ISMEN

KCHOL

NUHCM

OTKAR

SAHOL

TCELL

TOASO

VESBE

YGGYO

Alfabetik fiyata göre yazılmıştır.


Temettü Hisseleri Nasıl Alınır?

Temettü hisselerini satın alabilmek için bankanızda ya da yetkili aracı kurumlarda yatırım hesabı açmanız gerekmektedir. Bu hesabı açmak istediğiniz banka veya kurum öncelikle size Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından istenen Uygunluk ve Yerindelik Anketlerini uygulayacak, sonrasında uygun bulunmanız durumunda hesabınızı oluşturacaktır. 

Yatırım hesabınızı oluşturduktan sonra internet veya mobil uygulamalar üzerinden hem temettü hisselerini hem de temettü ödemeyen hisse senetlerini alıp satabilirsiniz.

Temettü Yılda Kaç Defa Verilir?

Yukarıda bahsettiğim gibi temettü ödemesi bir şart ve/ya zorunluluk değildir. Yatırım yaptığınız şirket yönetim kurulunda temettü ödemesi kararı aldıktan sonra SPK tarafından onaylanırsa temettü dağıtımı yapabilir. 

Genellikle temettü dostu şirketler ülkemizde yılda 1 defa temettü kararı alıp tek seferde ödeme yaparlar, gene de şirket aldığı kararla temettü ödemesini 2 ya da 3 taksit olarak dağıtabilir. 

Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin son 10 yılda ne kadar miktar ve oranda temettü ödediğini Temettü Hisseleri isimli internet sitesinin Temettü Şampiyonları listesinden görebilir, her bir şirketin son on yıldaki temettü ödeme sayılarını inceleyebilirsiniz.

Temettü Kaç Günde Hesaba Geçer?

Şirketin temettü kararı SPK tarafından onaylandıktan sonra Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinde temettü dağıtım tarihi açıklanır. Belirtilen tarihte hisse senedi fiyatı dağıtılacak brüt temettü kadar düşerek işlem görmeye başlar. Temettü dağıtım tarihini takip eden ikinci iş günü yatırım hesabınıza net temettü miktarı geçer. 

Kısaca alacağınız temettüye ait tutar T+2 (takas günü) yatırım hesabınıza yatırılır. Yatan tutarı hesaplar arası havale ile banka hesabınıza transfer edebilirsiniz.

Hangi Temettü Hisseleri Alınmalı?

Lisansım olmadığı için SPK yönetmelikleri uyarınca sizlerle herhangi bir hisse senedi ismi paylaşamayacak olsam da dikkat etmeniz bazı kriterlerden bahsedebilirim.

Bana göre yatırım yapılabilir şirketler,
  • Köklü,
  • Alanında bilindik ve/ya tekel pozisyonunda olan,
  • Faaliyet alanı gelecekte de sürdürülebilir gözüken, 
  • Esas faaliyet karını ve temettü miktarını düzenli olarak artırabilen
  • Düzenli temettü ödeyen (son on yıl içerisinde yedi veya daha fazla ödeme yapmış),
  • Yönetimi güvenilir ve şeffaf
  • Uzun vadeli trendi yukarı yönlü

Temettü Verimi Kaç Olmalı?

Borsamızdaki hisse senetleri maksimum yıllık yaklaşık %10 oranında verim sağlasa da alacağınız hisse senetlerini bir sepet yapmanız, yani portföyünüzde hem yüksek oranda hem de düşük oranda temettü veren şirketleri bulundurmanız faydanıza olacaktır. Gelecek yıllarda yüksek oranda temettü veren şirketlerin işleri iyiye gitmeyebilir, temettü oranları azalabilir.

Ben kendi portföyümde %5 temettü verimliliğini hedefliyorum. İleriki yıllarda elbet oran değişecektir.

Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü emekliliği, yüksek temettü verimi, düzenli büyüme ve kar geçmişi olan köklü şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinden alarak, uzun vadede temettüden elde edilen pasif gelirin yaşam masraflarını karşılayacak düzeye gelmesidir. Tıpkı BES gibi aylık düzenli alımlar yapılarak uzun vadede yatırımcısının kar etmesi hedeflenir. Her ay yapacağınız ufak yatırımlar ve aldığınız temettüler ile tekrar temettü hisselerine yatırım yapmanız portföyünüzü yuvarlanan bir kar topu gibi büyültecek, ilerleyen zamanlarda hiç tahmin edemeyeceğiniz büyüklükte bir portföy ve pasif gelir akışına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Bir başka anlatım ile temettü emekliliği yaptığınız doğru araştırmalar sonucunda ortak olmaya karar vererek hisse senetlerine yatırım yaptığınız firmaların ödediği temettüler ile yaşamınızı idare edebilecek hale gelmenizdir. Finansal özgürlüğünüzü kazandıktan sonra dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman, dilediğinizi kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu olayı şehrin işlek bir caddesinde bir dükkan, bir taksi plakası, iş makinası ya da patent sahibi olup getirileri ile hayatınızı idame ettirmek gibi düşünebilirsiniz.

Unutmayın ki ancak doğru şirketlere, doğru zamanlarda yapacağınız yatırımlar bir pasif gelir akımı sağlayarak sizi uzun vadede finansal özgür kılabilir. Fakat alacağınız temettülerin hayatınızı idame ettirebilecek miktarlara ulaşabilmesi, seçeceğiniz şirkete ve ayıracağınız birikime göre 5 - 10 - 15 hatta 20 yılı bulabilir, yeterli iradeniz yoksa ya da kısa sürede temettü emeklisi olmayı planlıyorsanız hedeflerinize ulaşamayabilirsiniz. 

Yapmanız gerekenler basit,
  • Düzenli birikimler yaparak finansal bağımsızlık elde edebileceğiniz büyüklükte bir temettü portföyü oluşturun
  • Portföyünüzde yukarıda bahsedilen kriterlere uymayan hisse senetlerini çıkararak onların yerine daha uygun yeni hisse senetlerini ekleyin.
  • Hayatın tadını çıkartmayı unutmayın.

Temettü Beyan Sınırları Nelerdir?

Temettü geliri elde eden gerçek kişiler belli hadleri geçtikleri zaman beyanname vermek zorundadır. Gelir Vergisi Kanunu Madde 22/3'de "Tam mükellef kurumlardan elde edilen, 75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarının yarısı gelir vergisinden müstesnadır. İstisna edilen tutar üzerinden 94 üncü madde uyarınca tevkifat yapılır ve tevkif edilen verginin tamamı, kâr payının yıllık beyanname ile beyan edilmesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir." şeklinde belirtilmektedir. Yani temettü yatırımcılarının aldıkları temettü gelirinin brüt tutarının yarısı gelir vergisinden istisnadır. Fakat kalan kısmı 53.000 TL'den fazla olursa bu istisna sonrası tutar için gelir vergisi beyannamesinde “Menkul sermaye iradı” olarak beyan edilmesi zorunludur. Beyannamede hesaplanmış olan gelir vergisinden, temettüyü dağıtan kurum tarafından yapılmış olan vergi kesintisinin tamamı düşülür.

Akılda kalması gereken kısım 2021 yılında brüt 106.000 TL'den fazla temettü geliri elde eden bir yatırımcının bu gelirini beyan etmesi gerekmektedir. Brüt tutarın yarısı istisna olduğu için 53.000 TL'den fazla temettü alan kişilerin beyanda bulunması gerekmektedir. Hesaplanan vergiden stopajın tamamı düşülür.

Temettü Almak Caiz Mi?

Ülkemizde fetva verme konusunda yetkili kurum olan Din İşleri Yüksek Kurulu'nun websitesinde temettü konusunda bir fetva bulamadım ancak fikir beyan eden bir din aliminin görüşüne bakmak gerekirse
Temettü sözcüğü, beşerî hukukta "kâr" anlamında kullanılmaktadır. Özellikle beşerî ortaklık hukukunda şirketlerin elde ettiği kârlar "temettü payı" olarak yıl sonlarına hissedarlara dağıtılmaktadır. Şirketin çalışma alanı ve çalışma şekli İslâmî hükümlere uygunsa, böyle bir şirketin temettü paylarının da meşru' olduğunda şüphe bulunmaz. Çünkü İslâm'a göre kâr ve zarara ortak olunan şirket türleri meşru olup, bunların elde edeceği kârı almak da meşru olur. Hamdi Döndüren, Günümüz Ekonomik Problemlerine İslâmi Yaklaşımlar, İstanbul

Bu fikirler esas alındığında BIST Katılım Endeksi içerisinde yer alan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapılmasının ve bu şirketlerden temettü alınmasının caiz olduğu düşünülebilir. 

Dilimin döndüğü, klavyemin yazdığı kadarı ile temettü emekliliği konusunu sizlere aktarmaya çalıştım. Aklınıza takılan sorular olursa yorumlarda sormaya çekinmeyin. Şimdilik kalın sağlıcakla.

7 Yorumlar

  1. Bilgiler için teşekkür ederim bende bu konuda bilgi arıyordm

    YanıtlaSil
  2. verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkürler yazı çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  3. Hiç duymamıştım temettü kelimesini ama şimdi öğrendim . Önce bilgi verip sonra güzel güzel örnek ile açıklama yaptığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Temettü Emekliliği hakkinda arastirma yapiyordum sayfanızda gereken bilgilere ulastim cok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  6. Günlük hayatta sürekli duyduğum bilseydi ancak konuyla ilgili hiçbir fikrim yoktu. Bu makale sayesinde bilgi sahibi oldum. Teşekkürler. Harika Bi anlatım olmuş

    YanıtlaSil
  7. Konuyla ilgili hiçbir fikrim yoktu ancak bu makale sayesinde bilgi sahibi oldum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال